Gazdasági menekültek növelik a GDP-t

Az Ukrajnából érkező „gazdasági menekültek”, akik a jobb keresetekért érkeznek, már évek óta hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez – ezt a folyamatot a háború felgyorsította.
Napi.hu, 2015. március 10. kedd, 14:54
Fotó: Reuters

Lengyel lapok jelentései szerint egyre többen menekülnek Lengyelországba Ukrajnából a háború és a gazdasági nehézségek elől, s a bevándorlók közül egyre többen szándékoznak végleg letelepedni. Az OTTO munkaerő közvetítő jelentése szerint a keletről bevándorlóknak már 76 százaléka ezt tervezi. Az ukránok közel negyede a háború kitörése óta érkezett lengyel földre.

A lengyelországi munkavállalás iránt olyan hatalmas az érdeklődés, hogy újabb munkaközvetítő irodát nyitnak Kijevben, mert a meglevő már nem képes fogadni a jelentkezőket. Akkora a sor, hogy a már az országban levőknek is átlag 4-5 hónapot kellett várniuk a vízumra.

A varsói munkaügyi minisztérium adatai szerint tavaly hivatalosan 373 ezer ukrán állampolgár folyamodott munkavállalási engedélyért, 155 ezerrel több mint az előző évben. Hogy miért jönnek? Mintegy harmaduk elismeri, hogy a jobb kereseti lehetőségek miatt, és közel negyedük állítja: a háború elől menekült el otthonról. Ezek többsége az életét menti, nem akarnak bevonulni, hogy elessenek a csatatéren - mondta Miroslaw Bienecki a migrációs kutatási intézetből (ISM). Nemrégen még eszükbe sem jutott, hogy itt telepedjenek le. Kezdetben csak átmenetnek tekintették, amíg tovább tudtak menni Németországba vagy Nagy-Britanniába. Aztán leginkább a szezonális munkák nyújtotta kereseti lehetőségek vonzották őket, most már viszont többségük szívesen maradna. Már alapvetően el is döntötte ezt 39 százalékuk, 8 százalék évekig szeretne maradni, és csak 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy vízuma lejártakor hazamegy.

Bienecki szerint az ukránok háromnegyede tudja, hogy Lengyelország szívesen fogadja a Keletről érkezőket, és viszonylag könnyen kaphatnak munkát. Ráadásul közel lehetnek az otthon hagyott családjukhoz, házukhoz, aminek a háborús viszonyok közepette óriási a jelentősége. A szakértők egy része azonban nem hisz ebben, úgy vélik, amint felismerik, hogy ugyan azért a munkáért sokkal többet kereshetnek Németországban, tovább fognak menni.

Az Ukrajna iránti szimpátia ellenére Lengyelországban is egyre gyakrabban hallani azt a Nyugatról ismert ellenérvet, hogy a bevándorlók elveszik a munkahelyeket a lengyelek elől. A varsói központi statisztikai hivatal szerint jelenleg 1,9 millió munkanélküli van az országban. Ez rengeteg, a munkaadók viszont arra panaszkodnak, hogy munkaerő-hiánnyal küzdenek, mert az adott munkákra vagy nincs lengyel jelentkező, vagy nem rendelkeznek a szükséges szaktudással. Vagyis nincs valós oka annak, miért ne alkalmaznának ukránokat.

Elsősorban a mezőgazdaságban és az építőiparban van szükség rájuk - ez utóbbiból a legjobb lengyel szakmunkások ugyanis már rég Nagy-Britanniában vagy Németországban dolgoznak. Emellett az OTTO a munkásainak minimálbért fizet (10,40 zlotyt bruttó egy óráért, vagyis kb. 800 forintot), amennyiért a lengyelek nem hajlandók dolgozni. Így a lengyel gazdaságban már egész ágazatok vannak, amelyek nagy bajba kerülnének a bevándorlók nélkül, és lengyelországi bevásárlásaik növelik a kereskedelem forgalmát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2015.03.10 23:19

@unnortodox: Olvasgass még !
http://www.wissensmanufaktur.net/michael-mross-tag-der-wahrheit

http://www.wissensmanufaktur.net/christoph-hoerstel-tag-der-wahrheit

http://www.wissensmanufaktur.net/eva-herman-tag-der-wahrheit

http://www.wissensmanufaktur.net/eva-herman-tag-der-wahrheit

A legutólsó a schweine.....hund...Ùgy hatudik mint a vízfolyás !

Elfogyott a pénze ?.... Gekaufte Journalisten wird detailliert beschrieben, wie die großen Journalisten der Leitmedien uns Bürger im Interesse der Mächtigen manipulieren.

Udo Ulfkotte im russischen TV: ?Wie ich lernte zu lügen.?

Ezért mennyit kapott ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.10 22:26

@Telemachus_Rhade: A bűnözőknek börtönben a helyük, ebben egyet értünk,...én is ezt írtam ...!! ..más meg éhen hal ,ha nem dolgozik !! ...ennyi !! mást nem írtam !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.10 22:25

@Telemachus_Rhade: , Te perfekt német vagy, így neked nem okoz gondot elmondani, hogy miről szól pontosan :)
...arrról szól ,hogy 50 éve lefizetik az újságírókat nyugaton ,hogy miről kell írni !!!!!!!!!!!!!!..a tulajdonosok ....ill,exisztenciálian megfélemlítik ..Nyugaton ,a Demokráciában ! a Liberalizmusban!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.03.10 16:42

@Telemachus_Rhade: "miről szól pontosan" (Ulfkotte könyv)

http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201410/tudom_kik_sarozzak_magyarorszagot

http://media.mandiner.hu/cikk/20141013_lovas_istvan_a_legnagyobb_nemet_bestsellerrol_totalis_a_hallgatas

Persze az itt elhangzottakat minden gondolkodó ember már kikövetkeztette és tudta, csak furcsa leírva látni. Nagy a lapítás az ügyben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.03.10 16:15

@unnortodox:

Amit Te írsz le, az gyakorlatilag népirtás... Ember ellenes bűn, amit a nemzetközi jog EU jog és a magyar jog is büntet, (tényleges életfogytiglannal)

A bűnözőknek börtönben a helyük, ebben egyet értünk, de az aki nem tud elhelyezkedni, mert alul képzett, annak miért kéne börtönbe mennie, vagy meghalnia? Mert olyan helyre született, ahol nem tudott megfelelő képesítést szerezni a szülök meg nem tudták finanszírozni, hogy kollégiumba menjen a gyerekük?!

Eléggé szánalmas vagy, de komolyan... A te fajtádat kellene börtönbe zárni tényleges életfogyttal, főleg mert a vezéred már többször elárulta a saját országát, a saját népét... Azok akik meg támogatják azok meg ténylegesen a tettestársuk...

Szánalmas vagy, buta bérenc... Olyan szinten vagy mint 1 zsák fogpiszkáló, és ezzel most tudom... tudom... megsértettem a fogpiszkálókat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html