Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Wolfgang Schäuble (CDU) csütörtökön tartott berlini sajtóértekezletén elmondta: javasolni fogja a kormánynak, hogy a koalíciós szerződésben rögzített összeghez képest tízmilliárd euróval költsenek többet állami befektetésekre.

Külföldi partnerei arra próbálják rávenni Berlint, hogy ösztönözze erősebben a német gazdaság növekedését a világgazdasági konjunktúra gyengülésének közepette. Schäuble úgy jellemezte javaslatát, hogy az jelentős hozzájárulás ahhoz a következő évekre szóló 300 milliárd eurós beruházásösztönző csomagtervhez, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tervez és élvezi az Európai Tanács támogatását.

A német pénzügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a tízmilliárdos pótlólagos kiadások semmiképpen sem veszélyeztetik a német költségvetés 2015-től való kiegyensúlyozásának célját.

"A jövő évtől emelni tudjuk kiadásainkat annak mértékében, ahogy a bevételek növekednek, tehát lesz mozgásterünk további beruházásokra" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták koalíciós szerződése lehetővé teszi ezt az intézkedést.

A költségvetési előrejelzések azt mutatják, hogy a geopolitikai kockázatokkal terhelt nehéz környezetben is biztosan növekednek az adóbevételek Németországban, és a kormány tovább tudja erősíteni a tartós gazdasági növekedést belföldön és Európában - fűzte hozzá.

Wolfgang Schäuble azt tervezi, hogy a pótlólagos összegből kommunális szolgáltatásokat támogatnak, így előnyben részesítik az építőipari beruházásokat, a kutatásokat és az oktatást, valamint a közlekedési infrastruktúra, elsősorban a vasút, fejlesztését.