Gázellátás: két éven belül jön az irányváltás

Először 2021 végén, 2022 elején jöhet gáz a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül Magyarországra - mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfő reggel a köztévén.
Szabó Dániel, 2020. január 27. hétfő, 09:46
Fotó: Napi.hu - Illusztráció.

A gázvezeték Oroszországot köti össze közvetlenül Törökországgal a tenger alatt. A Török Áramlat - amely megépítésének első szakasza már lezárult - célja az is, hogy kikerülje Ukrajnát. A vezeték bővítése Bulgária, Szerbia és Magyarország irányába folytatódik - tette hozzá Kaderják.

Kitért arra is, Magyarország jelenleg - nyugati irányból - Ausztrián keresztül vehet földgázt, ahová délről, például Észak-Afrikából érkezik az energiahordozó. Az európai piacra még Norvégiából jön jelentős mennyiségben a nyersanyag.

A másik alternatíva a cseppfolyós földgáz, amely számos fogadóterminálon keresztül jelenhet meg az európai piacon - mondta Kaderják Péter, aki hozzáfűzte, a Horvátországban épülő, cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas terminálon keresztül is közvetlenül juthatna a magyar piacra az energiahordozóból.

A Török Áramlat vezeték ellen az Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe, mivel a washingtoni álláspont szerint az tovább növeli Európa kitettségét az oroszoknak. A vezetéket ezzel együtt gyorsan építik: alig két éve derült ki, hogy fű alatt foglalkoznak a balkáni, magyarországi leágazás tervével, míg 2019 karácsonyán Szijjártó Péter külügyminiszter már azt jelentette be, hogy a szerbiai munkálatok a végükhöz értek, már a magyar határon van a vezeték vége, de még a bulgáriai részen fejlesztésekre van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.01.27 11:15

Jó hír. Minél több beszerzési lehetőség van, annál jobb. Ukrajnát messze elkerülni!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html