Az EU gázellátás biztonságának növelését célzó rendeletet, melynek értelmében a tagállamok baj esetén fordulhatnak a szolidaritási mechanizmushoz, 567 szavazattal 101 ellenében 23 tartózkodás mellett fogadták el.

Amennyiben a szolidaritási mechanizmushoz fordul egy bajba került tagállam, akkor kikötés, hogy a háztartások és az alapvető közszolgáltatások, kórházak ellátása prioritást kell, hogy élvezzen - derül ki az EP közleményéből.

Az új szabályok kockázat alapján négy kategóriába sorolják az országokat, amelyek ezentúl "kockázati együttműködés" keretében közös helyzetelemzést, megelőző és válságkezelő lépéseket tesznek. A tagállamok az Európai Bizottságot és a partnerországok hatóságait tájékoztatják, hogy a három válsághelyzeti szintből melyiket tartják érvényesnek az adott szituációban.

A rendelet lehetővé teszi, hogy a bizottság belenézzen minden az ellátás biztonsága szempontjából fontos szerződésbe, amennyiben az a tagállam éves szükségletének legalább a 28 százalékát fedezi, ideértve az infrastruktúrára vonatkozó megállapodásokat is.

Az EU jelenlegi éves gázigénye 400 milliárd köbméter, amelynek kétharmadát importból fedezi főleg Oroszországból, Norvégiából és Algériából.

A harmadik országokkal között energiaügyi megállapodásokat szabályozó első uniós rendeletet az EP márciusban hagyta jóvá, ezek célja az EU ellenállóképességének, illetve az átláthatóságnak a növelése. A mostani szavazást követően a Tanács elé kerül a rendelet. Miután a Tanács hivatalosan elfogadta, a szöveg megjelenik az EU hivatalos lapjában, a rendelet ezután 20 nappal lép életbe.