A földgáz környezetvédelmi szempontból tiszta fosszilis energiahordozó - állapítják meg azok az orosz szakértők, akik összefoglalták országuk új folyékony gázzal (LNG) kapcsolatos stratégiáját. A programot engedélyezte Vlagyimir Putyin államfő és Mihail Misusztyin miniszterelnök - írja a Moscow Times. A koncepció azon alapul, hogy az LNG-nek óriási jövője van a nemzetközi energiapiacokon.

A jelentés szerzőinek várakozása szerint 2030-ra a világ LNG-fogyasztása 4,7 ezer milliárd köbméterre megy fel, majd ezt követően 2050-re 5,7 ezer milliárd köbméterre. Ez az adat 2018-ban még csupán 3,8 ezer milliárd köbméter volt. Ezzel párhuzamosan Oroszország 2035-re 140 millió tonnára akarja növelni éves LNG-termelését, ami közel ötszörös bővülés 2020-hoz képest. Ezzel az ország a világon első lehetne ezen a téren.

A tervezett projektek gyakorlatilag az ország Északi-sarkkörön túli területeire esnek, elsősorban a Yamal-Nenets régióba, ahol az ország földgáztartalékainak 90 százaléka található. Ez az a régió, ahol a Novatek 2017-ben megnyitotta Yamal LNG-termelő bázisát és a hol az Arctic LNG 2-t tervezik átadni 2023-ban. Mindezek mellett  számos további kitermelési projekt indul a következő évtizedben.

Az LNG termelése jelentős jövedelmet hozhat - vélik a jelentés szerzői. A kivitel értéke 2030-ra eléri a 150 milliárd dollárt, amiből nem sok jut az állami költségvetésnek, mivel a kormány nem adóztatja az  LNG-export, hogy ösztönözze annak felfutását. A szakértők arra is gondoltak, hogy az energiahordozó-kivitel csökkenhet. Ennek jegyében egyes gázlelőhelyek fölé petrolkémiai üzemeket terveztek, amelyekben például hidrogént és ammóniát állíthatnak elő.