Gázháború: saját fegyverükkel győznék le az USA-t az oroszok

Orosz, francia, kínai és japán cégek összefogásával 21,3 milliárd dollár értékű gigászi projekt fog megépülni a földgáz cseppfolyósítására és exportjára Arctic LNG 2 elnevezéssel Észak-Szibériában - jelentette be csütörtökön az orosz Novatek gázipari magánvállalat a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum alkalmából.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 5. csütörtök, 13:39
Fotó: Getty Images

A cseppfolyósított földgáz- (lng-) projektben részvevő vállalatok, a Novatek (60 százalékos tulajdonrésszel), a francia Total (10 százalék), a kínai CNOOC (10 százalék) és CNPC (10 százalék), valamint a japán Mitsui-JOGMEC konzorciuma (10 százalék) jóváhagyta a végleges befektetési döntést. Az első LNG-szállítmánynak 2023-ban kell majd elindulnia a Gidan-félszigeten kiépítendő létesítményből. Mivel a Total 19,4 százalékban tulajdonosa a Novateknek, tényleges részesedése az Arctic LNG 2-ben 21,6 százalék - írja az MTI.

Leonyid Mihelszon, a Novatek vezérigazgatója - a Forbes szerint Oroszország leggazdagabb vállalkozója - közölte, hogy a szállítmányok 80 százaléka Ázsiába irányul majd. A keletre tartó szállítmányok jégálló lng-tartályhajókon, az északi hajózási útvonalon, a kamcsatkai, az Európába tartók pedig a murmanszki átrakodó terminál érintésével jutnak majd el a piacra. Utóbbi piacon az amerikai lng-vel is versenyeznie kell az oroszoknak.

Az üzem három termelési szerelvényből (gázcseppfolyósító és tisztító létesítményből) áll majd. Ezek 2023-ban, 2024-ben, illetve 2026-ban kezdik majd meg a termelést. A létesítmény kapacitása évi 19,8 millió tonna lesz, ami napi 535 ezer olaj egyenértékű hordónak felel meg. A Novatek közölte, hogy a lelőhelyeken a fúrás, valamint az utak és a bányászati infrastruktúra kiépítése már megkezdődött.

A létesítményt a Jamal-fészigeten található, a Novatek, a Total és a CNPC által megépített, 2017 óta termelő Yamal LNG-től mintegy 30 kilométerre hozzák létre. A kivitelező a francia-amerikai TechnipFMC, az olasz Saipem és az orosz NIPIGAS konzorciuma lesz.

A létesítmény megépítése fontos eszköz Oroszország azon célkitűzésének eléréséhez, hogy az lng-termelését évi 120-130 millió tonnára növelje, a részesedését pedig a világ lng-piacából 20 százalékra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.09.05 13:44

Erről beszéltem!
A földgáz mezők egyre messzebb kerülnek a felhasználóktól, annyira, hogy a vezetékes szállítás drágább és körülményesebb.
Ezért gondolkodik jól, aki már most befektet az LNG kapacitások, terminálok kiépítésébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html