Az Európai Unió lehetővé akarja tenni Ukrajnának, hogy Európából szerezze be importgáz-szükségletét Oroszország helyett - tudta meg a Wall Street Journal (WSJ) az ügyhöz közel álló forrásokból. Ezzel könnyítenék meg a döntést a volt szovjet tagköztársaságnak, hogy az orosz-kazah-belorusz vámunió helyett az EU-val kössön szabadkereskedelmi megállapodást.

Már csak bő egy hét van hátra a jövő héten Vilniusban tartandó keleti partnerségi tanácskozás előtt, amelyen a felek bejelenthetnék kereskedelmi és politikai megállapodásukat. Az egyezség előtt tornyosuló legfőbb akadály Julia Timosenko volt kormányfő ügye - az EU azt akarja, hogy engedjék ki a börtönből gyógykezelésre Németországba, majd töröljék el börtönbüntetését, amelyet az uniós álláspont szerint kirakatperben szabtak ki rá.

A kijevi parlament a napokban igyekszik összehozni egy ezzel kapcsolatos lex-Timosenkót, amelyben legalább részben teljesíthetik az uniós kérést. A volt miniszterelnök legjobb esetben részleges amnesztiát kaphat: szabadon engednék, de nem gyakorolhatná állampolgári jogait, azaz nem vehetne részt a politikai életben.

Odaszóltak a szlovákoknak

A gázmegállapodás alapján Ukrajna jelentős mennyiségű energiahordozóhoz juthatna az oroszok kínálta árnál olcsóbban. A WSJ informátorai szerint fordított szállítások technikai részleteiről szóló egyezményt, még a vilniusi csúcs előtt aláírhatnák. Az előkészületek hónapok óta folynak: José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múlt havi EU-csúcson állítólag félrehívta Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy gyorsabb munkára biztassa.

A nyugat-keleti gázexport főcsővezetője ugyanis az Eustream, Szlovákia gázszállító cége lenne. Ha létrejönne az EU-ukrán szándéknyilatkozat, az kötelezné az Eustreamot a technikai feltételek megteremtésére. Partnere az Ukrtransgaz, az ukrán Naftogaz állami gázmonopólium szállító vállalkozása lenne. Uniós tisztviselők szerint a szlovák cég decembertől-februárig várna vételi ajánlatokat az szomszéd ország vásárlóitól. Ha megfelelő a kereslet és adott a pénzügyi háttér, akkor nekilátnának az előkészületeknek, és jövő szeptembertől szállítanák a gázt kelet felé.

A magyar cső is tágulhat

Ukrajna idén 2,5 milliárd köbméter gázt vásárol Európából lengyel és magyar közvetítéssel - mondta a múlt héten Eduard Sztavitszkij ukrán energiaügyi miniszter. Ezeken az útvonalakon keresztül évi 6-7 milliárd köbméterre növelhető az export. Szlovákián keresztül további tízmilliárd köbméter adódhat ehhez, ami kiválthatná az ország 20-30 milliárd köbméteres importjának nagyját.

Kijev ígéretes terveket szövöget a gázönellátással kapcsolatban. A kormány egymás után köti a megállapodásokat a nagy nyugati olajmultikkal papalgáz-kitermelésre, illetve a Fekete-tengeri projektekre. Ezek beéréshez azonban időre van szükség.