A vállalat emlékeztetett arra, hogy még nem született meg az újabb megállapodás Lengyelország és Oroszország között a gázszállításokról, miközben Lengyelország október 20-ika körül kimeríti az idei évi orosz importgáz-kvótát.

A PGNiG szerint a tárolókban felhalmozott gázkészletek, a lengyel termelés és az esetleg máshonnan beszerzésre kerülő földgáz sem lesz együttesen elég arra, hogy kielégítse a keresletet. 

A PGNiG gáztározóiban jelenleg 1,3 milliárd köbméter földgáz van, ez a tározók kapacitásának 85 százaléka.

A lengyel gázipari cég jelezte, ha korlátozni kellene a gázszolgáltatást, az először az ipari fogyasztókat érintené.

Az idei évre vonatkozó megállapodást decemberben írta alá a két ország kormánya, miután októberben vállalati szintű szerződést kötött a PGNiG és a Gazprom.

Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos szóvivője azt mondta, hogy várhatóan hamarosan megoldás születik a kérdésben. Lengyelországot a környező országok segítenék ki - mondta Marlene Holzner. Az elképzelések szerint a Németországba és más európai országokba irányuló, Lengyelországon keresztül szállított orosz földgáz egy része Lengyelországban maradna. Arról, hogy ezt mikor és hogyan adná vissza Lengyelország, az érintett országokkal kell külön megállapodnia. 

Lengyelország éves földgáz-felhasználása 14 milliárd köbméterre tehető, ennek mintegy 30 százalékát fedezi belföldi forrásból.