Negyedik hónapja nem érkeznek meg Líbiába a tengeri gázolajszállítások, ami mostanra súlyos üzemanyaghiányt okoz a Kadhafi elnököt támogató katonai erőknek. A polgárháború kirobbanása előtt havonta négy tankhajó kötött ki az észak-afrikai országban, egyenként 34 millió liter gázolajat szállítva. Egy ilyen szállítmánnyal 18-szor lehetett feltölteni az összes líbiai harckocsit - állítja az IHS katonai elemzők cég. Ezzel egyidejűleg a felkelők, akik felfegyverzett kisteherautókat használnak, csak a múlt hónapban négy üzemanyag-szállítmányt kaptak. Az ország saját olajfinomítói, amelyek az IEA energiaügyi elemző cég szerint 2008-ban 5,2 millió tonna gázolajat és benzin állítottak elő, alig működnek. Idén nyáron várhatóan csak napi 90 ezer hordó olajat dolgoznak fel szemben a tavalyi 370 ezer hordóval.

A Kadhafi-rezsim haderejében a felkelés előtt 1930 orosz gyártmányú tank szolgált, amelyek kilométerenként 2,1-3,3 liter gázolajat fogyasztanak. A NATO Apache helikopterei az elmúlt hetekben szabályosan kiszárítottak a Kadhafi-erők gépjárműveit, állandó támadásaikkal ugyanis folyamatos mozgásra kényszerítették azokat. Válaszul sűrűn lakott helyekre telepítették a nehéz fegyvereket, hogy a levegőből csak civil áldozatok vállalása mellett lehessen lőni rájuk. A líbiai vezető rezsimjének maradéka a benzinnek is híján van: az autósok háromórás sorállás után tudják feltölteni járműveik tankját Tripoliban.

A felkelők korábban veszélyben lévő élelmiszer-utánpótlása is javult: az elmúlt napokban 100 ezer tonna gabonát és lisztet tudtak vásárolni a hírek szerint Öböl menti arab országok segítségével. A szállítmányok Egyiptomon és Tunézián keresztül a szárazföldön érik el a lázadók kezében lévő kelet-líbiai területeket.