Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Robbanás történt kedden reggel a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon Baumgartenben. A gázterminál az orosz gáz eloszlatását végezte Európa több országa felé, kis mennyiségben Magyarország irányába is érkezett gáz a terminálról, napi 10,5 millió köbméter - olvasható a portálon.

A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméterről 16 millió köbméterre zuhant. Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető azt közölte, hogy a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat - vagyis oda már meg sem érkezik az orosz gáz, így az osztrákok sem tudnak szállítani Magyarországra.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. legfrissebb, december 10-i forgalmi adatai szerint Magyarországra Mosonmagyaróvárnál belépő osztrák vezetéken az elmúlt napokban 10,5 millió köbméter gáz érkezett. Eközben a legfontosabb forrás Ukrajna Irányából Beregdarócnál érkezik az országba: nettó 23 millió köbméter.

Miután kiesett az osztrák-magyar határvezeték, a gáz viszont ott van Szlovákiában, be lehet vetni az eddig üresen kongó szlovák-magyar határkeresztező vezetéket, amely az állami tulajdonú Magyar Gáz Tranzit Zrt. birtokában van. Ezekben az órákban folyamatos az egyeztetés a kereskedők, a hatóságok és a Magyar Gáz Tranzit között - nyilatkozta a Zoom.hu-nak Birtalan Zsolt, a cég vezérigazgatója.

A körvonalazódó megállapodások szerint a Magyar Gáz Tranzit vezetékeivel kiváltható a kiesett osztrák importvonal. A szlovák-magyar határkeresztező 2014 decemberében készült el, részint az unió támogatásával.