Gázszünetet jósolnak a télre

Elképzelhető, hogy szerdán megállapodásra jutnak a felek az Ukrajnába irányuló orosz gázszállításokról, ám elemzők szerint valószínűbb, hogy még néhány tárgyalási fordulót kell tartaniuk a megegyezéshez.
Napi.hu, 2014. október 29. szerda, 11:43

További megbeszélésekre lehet szükség Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői között az Ukrajnába irányuló orosz gázszállítások feltételeiről - véli Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis tanácsadó cég igazgatója. A felek álláspontja közeledhet a kompromisszumhoz, ám egy-két további találkozásra még szükség lehet - idézte a szakembert a RIA Novosztyi.

Korcsemkin szerint a helyzet bonyolultabb, mint a korábbi orosz-ukrán konfliktusok idején. Az ezer köbméterenként 385 dolláros ár - amelyben már megállapodtak a felek - magasabb a Gazprom átlagos exportáránál. Emiatt Kijev várhatóan engedményeket kér cserébe más feltétekkel kapcsolatban. Például megpróbálhatja elérni, hogy Moszkva ne kérje előre a szállítandó gáz árát vagy legfeljebb csak előleget fizettessen.

Lesz gázszünet a télen

A Financial Times arra hívja fel a figyelmet, hogy ha ma, a téli időszakot megelőző utolsó pillanatban nem lesz megállapodás, akkor Ukrajnában jó eséllyel gázhiány lesz a következő hónapokban. Ha végkép kútba esik a megegyezés, akkor előfordulhat, hogy Kijev - hasonlóan az korábbi, 2006 és 2009-es gázválságokhoz - az európai tranzitgázból lesz kénytelen elvenni az ukrán fogyasztók ellátásához.

A Société Generale arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy várakozásai szerint nem hoznak eredményt a tárgyalások szerdán. Emiatt Ukrajnának a télen gondjai lesznek a hazai gázfogyasztás forrásának biztosításával. A francia bank szakértői azt jósolják, hogy rövid időre az európai szállítások is leállnak.

Több hitel kell!

A felek a márciusig érvényben lévő áron túl abban is megállapodtak, hogy Kijev törleszti korábbi tartozásai egy részét, az év végéig ezen a címen átutal a Gazpromnak 3,1 milliárd dollárt. Moszkva azonban garanciát kér arra, hogy ez a pénz Ukrajna rendelkezésére áll. Karel De Gucht, az Európai bizottság kereskedelmi biztosa szerint ez logikus elvárás annak tükrében, hogy a ukránok korábban rendszeresen elmulasztották kifizetni a leszállított gáz árát.

Az EU és IMF Ukrajnának nyújtott segélyprogramja tartalmaz ugyan egy 3,1 milliárd dolláros tételt a Gazprommal szembeni fizetési kötelezettségek teljesítésére, ám ha ezt a pénzt teljesen felhasználják, akkor nem tudják kifizetni az aktuális szállítások 1,5 milliárd dollár körüli árát. Ez ráadásul a dolgok jelenlegi állása szerint előre át kellene utalniuk.

A helyzet megoldásának egyik lehetséges forgatókönyve, hogy a Világbank vagy az EBRD ad rövid távú hitelt a kijevi kormánynak a gáz árára. Ezt a forrás az ország 14 milliárd dolláros devizatartalékából egészíthetnék ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK