Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

További megbeszélésekre lehet szükség Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői között az Ukrajnába irányuló orosz gázszállítások feltételeiről - véli Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis tanácsadó cég igazgatója. A felek álláspontja közeledhet a kompromisszumhoz, ám egy-két további találkozásra még szükség lehet - idézte a szakembert a RIA Novosztyi.

Korcsemkin szerint a helyzet bonyolultabb, mint a korábbi orosz-ukrán konfliktusok idején. Az ezer köbméterenként 385 dolláros ár - amelyben már megállapodtak a felek - magasabb a Gazprom átlagos exportáránál. Emiatt Kijev várhatóan engedményeket kér cserébe más feltétekkel kapcsolatban. Például megpróbálhatja elérni, hogy Moszkva ne kérje előre a szállítandó gáz árát vagy legfeljebb csak előleget fizettessen.

Lesz gázszünet a télen

A Financial Times arra hívja fel a figyelmet, hogy ha ma, a téli időszakot megelőző utolsó pillanatban nem lesz megállapodás, akkor Ukrajnában jó eséllyel gázhiány lesz a következő hónapokban. Ha végkép kútba esik a megegyezés, akkor előfordulhat, hogy Kijev - hasonlóan az korábbi, 2006 és 2009-es gázválságokhoz - az európai tranzitgázból lesz kénytelen elvenni az ukrán fogyasztók ellátásához.

A Société Generale arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy várakozásai szerint nem hoznak eredményt a tárgyalások szerdán. Emiatt Ukrajnának a télen gondjai lesznek a hazai gázfogyasztás forrásának biztosításával. A francia bank szakértői azt jósolják, hogy rövid időre az európai szállítások is leállnak.

Több hitel kell!

A felek a márciusig érvényben lévő áron túl abban is megállapodtak, hogy Kijev törleszti korábbi tartozásai egy részét, az év végéig ezen a címen átutal a Gazpromnak 3,1 milliárd dollárt. Moszkva azonban garanciát kér arra, hogy ez a pénz Ukrajna rendelkezésére áll. Karel De Gucht, az Európai bizottság kereskedelmi biztosa szerint ez logikus elvárás annak tükrében, hogy a ukránok korábban rendszeresen elmulasztották kifizetni a leszállított gáz árát.

Az EU és IMF Ukrajnának nyújtott segélyprogramja tartalmaz ugyan egy 3,1 milliárd dolláros tételt a Gazprommal szembeni fizetési kötelezettségek teljesítésére, ám ha ezt a pénzt teljesen felhasználják, akkor nem tudják kifizetni az aktuális szállítások 1,5 milliárd dollár körüli árát. Ez ráadásul a dolgok jelenlegi állása szerint előre át kellene utalniuk.

A helyzet megoldásának egyik lehetséges forgatókönyve, hogy a Világbank vagy az EBRD ad rövid távú hitelt a kijevi kormánynak a gáz árára. Ezt a forrás az ország 14 milliárd dolláros devizatartalékából egészíthetnék ki.