BUX
38240

Gázvita: még egy napot kaptak az ukránok

A Gazprom újabb egy nappal, a jövő keddig meghosszabbította Ukrajna számára a júniusra igényelt orosz földgáz árának előfizetési határidejét - tájékoztatott az orosz állami energetikai cég szerdán.

MTI, 2014. június 4. szerda, 18:42

A Gazprom közleménye szerint a döntést Alekszej Millernek, a cég vezérigazgatójának és Andrij Koboljevnek, a Naftogaz ukrán állami vállalat vezetőjének szerdai berlini tárgyalásain hozták meg, az ukrán fél kérésére. A jövő hétfő ugyanis ünnepnap Ukrajnában.

A Gazprom vezérigazgatója ezen a hétfőn jelentette be, hogy egy héttel meghosszabbították a határidőt, ameddig Ukrajnának előre át kell utalnia a júniusra szállítandó földgáz árát. A Naftogaznak eredetileg hétfőig kellett volna átutalnia a júniusra igényelt energiahordozó árát a Gazprom számára.

Az orosz állami energetikai cég közlése szerint Ukrajna az eddig leszállított földgázért jelenleg 4,455 milliárd dollárral (mintegy 999 milliárd forint) tartozik. Hétfőn a Naftogaz az idei év első negyedéves szállítások árát, mintegy 786 millió dollárt törlesztette, de Moszkva szerint a tavaly novemberi, decemberi mintegy 1,45 milliárd dollárnyi, valamint az idei áprilisi és májusi 3 milliárd dollárt kitevő adósságát nem fizette ki.

Moszkva és Kijev képviselői az Európai Bizottság energiaügyi biztosának közvetítésével eddig két tárgyalási fordulót tartottak Berlinben és Brüsszelben a múlt péntek óta az orosz-ukrán gázvita feloldása érdekében. A további gázszállításokról és az energiahordozó áráról egyeztetnek. A Gazprom és a Naftogaz vezetőinek mostani tárgyalását követően újabb háromoldalú megbeszélést terveznek.

A Gazprom keddi, moszkvai tájékoztatóján Szergej Kuprijanov, az orosz állami vállalat szóvivője konstruktívnak nevezte az eddigi tárgyalásokat és kilátásba helyezte, hogy "elfogadható megegyezésre" juthatnak a gázvitában. Hozzátette, hogy a legfontosabb az ukrán gázadósság rendezése.