Rossz hírt kaptak a gázzal fűtők - pedig még itt sincs a szezon

Az európai gázárak csúcsokat döntögetnek pedig még hol van az első igazán hideg, téli nap. Ezen a piacon is működik a globalizáció: Európában Kínával kell megküzdenie a világ gáztartalékaiért.
Komócsin Sándor, 2018. október 1. hétfő, 15:19
Fotó: Shutterstock

Az idei tél korán jön - legalábbis az európai gázpiac nézőpontjából. Az európai fogyasztók még nem tudják, de erősen érinteni fogja őket az, hogy a világ innenső és túlsó felén egyaránt mérsékelni akarják a széntüzelés okozta környezetszennyezést - indítja a télen várható gázárakat fürkésző cikkét a Bloomberg. A világ gázpiacai októberben váltanak át nyári üzemmódból télibe. A fűtési szezon beindulásával változó árak nem kerülik el a politikusok figyelmét Londontól Berlinig.

Az európai döntéshozók azon vannak, hogy növeljék a szén felhasználásával járó szén-dioxid-kibocsátást sújtó büntetéseket, miközben Kínában a városokat ellepő szmog miatt szintén igyekeznek szabadulni a szénerőművektől. Mindez egy dolgot jelent: a földgáz szerepe felértékelődik az elektromos energia termelésében - párhuzamosan a fűtésben évtizedek óta élvezett jelentős súlyával.

Durva verseny

Az amerikai hírportál egyszerűen fogalmaz: az európai földgáztárolók versenyeznek az ázsiai folyékonygáz-importőrökkel - ahogy az elmúlt kemény télen láthattuk, globális szinten folyik a csata a világ gázforrásaiért. Ennek eredményeként kényes egyensúly alakul ki, ami olyan szintre tornássza fel az európai energiaárakat, amilyeneket a világ más tájain nem látunk - mondja Nick Stansbury energiapiaci elemző. Ráadásul nem fokozatosan jelentkező problémáról van szó.

Az árak egész Európában növekedtek. Hollandiában például 60 százalékkal kell többet fizetni a susogó energiahordozóért most, mint márciusban. Nagy-Britanniában a téli tüzelőanyag ára két év alatt duplájára nőtt. Eközben a régió tárolóit 2013 óta nem látott alacsony szintre töltötték fel. Németországban az áram nagykereskedelmi ára 2019-es szállításra rekordot döntött, mivel a szén ára megközelítette a tonnánként 100 dollárt. Az utóbbi ötéves csúcs - a háttérben a szén-dioxid-kibocsátási engedélyek magas ára húzódik meg.

Érdekes lesz

Ez a tél évek óta a legérdekesebb lesz - fogalmaz John Twomey, a Bloomberg energiapiaci szakértője. Ha jön egy hosszú hideg időszak, akkor elég magasra növekedhetnek az európai árak ahhoz, hogy haszonnal lehessen értékesíteni a kontinensen a folyékony formában (lng) szállított - ezért jóval drágább - gázt.

Eközben már mos sokkal többet kérnek az lng-ért, mint korábban. Az erős ázsiai kereslet és a kisebb hajókapacitás miatt a napi szállítási költség közel van a 100 ezer dollárhoz, amire 2014 januárja óta nem volt példa. Ez szokatlan az évnek ebben a szakaszában, amikor az lng-kereslet jellemzően viszonylag gyenge. Ezen persze jól keresnek az folyékony gáz szállítására alkalmas hajóflottákat üzemeltető vállalatok.

Halvány remény

A lng-ért az ázsiai országok fizetik a legtöbbet, amikor beindul a fűtési szezon, főként Kína, amelynek nincsenek nagy tárolói. Miután azonban az árak most Európában is szokatlanul magasak, a gázkereskedők nem tudnak profitálni a különbségből. Egyedül az ad némi reményt a fogyasztóknak, hogy látva a kedvező árakat az lng-töltő terminálok Ausztráliától az USA-ig növelni akarják majd kibocsátásukat az év vége felé.

Ezért az oroszországi Jamal gáztermelése Európában maradhat növelve az itteni kínálatot. Sőt az USA szállítói is kerülhetik Kínát, miután a két ország kereskedelmi háborúja miatt a korábbinál magasabb vámmal kell számolniuk.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.03 09:22

@Borisz1106: "Maradjunk annyiban, hogy a MET nevű maffia 2012-ig szedte le a sápot (mivel addig volt erre mozgástere)"

"2007-2012 között valóban rengeteg pénzt kivehettek belőle, de pontosan Orbán szántotta be ezt a lehetőséget."

Ja, azért vitték Svájcba, hogy "beszántsák" a pénzmosás lehetőségét, meg hogy a magyar, ja bocsánat svájci, adófizetők se járjanak rosszul, ugye Móricka?

Ha ha ha

https://hu.wikipedia.org/wiki/MET-csoport
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.10.03 09:07

@Panzerkraftwagen_Drei: Maradjunk annyiban, hogy a MET nevű maffia 2012-ig szedte le a sápot (mivel addig volt erre mozgástere), és a rezsicsökkentés náluk is betette a kiskaput. Ha olyan jó biznisz maradt volna ez, akkor nem száll ki belőle Garancsi meg Nagy György. 2007-2012 között valóban rengeteg pénzt kivehettek belőle, de pontosan Orbán szántotta be ezt a lehetőséget. Gondolj már bele: 25%-kal esett 2014. áprilisára a lakossági gáz fogyasztói ára. Azt ugye nem gondolod, hogy ennyi volt a közmű-szolgáltatók profitja? És a közvetítők (MET) semmit sem buktak az egészen. Na persze!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.02 23:00

@Borisz1106: Maradjunk annyiban, hogy az orosz export-földgázárak és a hazai földgázárak között ott van a MET nevű maffia, igen, a boxos gazdád érdekeltsége, és egész véletlen Svájcban bejegyezve (Zug-ban, nagyon szép hely, jártam ott). Na az nyeli be a különbséget, amihez te, a szánalmas hülye csicska, visítva tapsolsz.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.10.02 21:26

@Panzerkraftwagen_Drei: Maradjunk annyiban, hogy Te sem és én sem tudom, hogy mi van a szerződésben. Valószínűleg hosszútávú és nem a gáz spot árakat veszi figyelembe, inkább az olajárhoz kötött bizonyos megkötésekkel (határértékek közé van beállítva, tranzit díj változást követő stb.).
Akkor menjünk sorban szépen. A lakossági gáz árát 3 lépésben csökkentette a kormány 2013.01.01-2014.04.01. között.
2013.01.01-től 10%-kal (a 2012. december 31-ei árhoz képest).
2013.11.01-től követte ezt egy újabb 11,1%-os csökkentés (ez így már 20% mínusz lett a 2012. év végi árhoz képest)
2014.04.01-től újabb 6,5%-os csökkentés lépett életbe.
Ebben az időszakban még semmit nem csökkent az olaj ára (se a Brent, se a WTO) 80-110 dollár között mozgott.
Viszont 2014 után elkezdett esni az olajár és tényleg lement 2015. közepére 40 dollárra. De mi is történt ekkor? 2014. tavasza. Nem rémlik? Az Unió 2014 márciusa után több lépésben korlátozó intézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben. Az olajár eséséhez ez is hozzájárult. 2 szankció volt ami akkor érzékenyen érintette az olajipart:
1. korlátozták Oroszország hozzáférését a kőolaj-kitermelés és -feltárás céljára felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz
2. korlátozták az elsődleges és másodlagos uniós tőkepiaci forráshoz jutást egyes orosz bankok és vállalkozások esetében
Szerintem ilyen bizonytalan helyzetben tovább csökkenteni a gáz árát nem lett volna "veszélytelen". 2016-ban pedig az ukránok is bekeményítettek. 3-szorosára emelték 2016. januárjában a gáz tranzitdíját! A mi piaci árunkba ez is beleszámít abban biztos vagyok!
https://index.hu/gazdasag/2016/01/18/megharomszorozta_az_orosz_foldgaz_tranzitdijat_ukrajna/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.02 16:51

@Borisz1106: jjajjj... Akkor pontosítok. A jelenlegi szerződés fél vagy egy év késéssel követi a világpiaci olajárakat - amik szintén a tőzsdén alakulnak ki -, míg "tőzsdei ár" alatt én a pillanatnyi - ún. spot - árat értem, és azt gondoltam hogy te is erre kérdeztél rá. De ismétlem, hogy mindkét ár a tőzsdén alakul ki. És igen, nagyon jelentősen - kevesebb mint felére - esett az olaj- és a hozzá rögzített gázár 2013-2014-hez képest, tehát bőven lett volna tér a gázárak csökkentésére, de Orbánék ezt (is) benyelték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html