Gázzal fűt? Ennek nem fog örülni

A Gazprom váratlanul nagyot emelt az Európai Unióba pumpált gáz árán, a múlt ködében eltűnt a 2016-os igen-igen kedvező gázár.
Barabás Júlia, 2018. május 1. kedd, 15:59
Fotó: Shutterstock

Több mint 40 dollárral drágult az év első negyedében a Gazpromtól vásárolt orosz gáz ára, és az áremelkedésnek nincs vége - írja a Rzeczpospolita című lengyel lap. Az elmúlt évhez viszonyítva a prognózisok az egekbe szöktek.

Az év első negyedében a balti területeket, illetve Törökországot és a Balkánt leszámítva az Európába exportált gáz átlagára 232 dollár volt 1000 köbméterért. Azt hiszem, az egész 2018-as évben hasonló tartományban lesznek az árak - idézte a Prime ügynökség a Gazprom elnökhelyettesét, Alekszander Medvegyevet.

Az orosz gázvállalat februárban még azt közölte, hogy az idén 1000 köbméter gáz 197 dollárba fog kerülni. Az oroszok beleegyeztek abba, hogy az ár egy része, 15-30 százaléka a tőzsdei áraktól függjön.

Az elmúlt tíz esztendőben az orosz gáz európai uniós átlagára 2012-ben volt a legmagasabb, 385,5 dollár, a legolcsóbban, 175 dollárért pedig 2016-ban lehetett hozzájutni. Az oroszok nem piaci, hanem politikai alapon döntenek az energiahordozó áráról.

Ennek megfelelően kedvezményes árat szabnak Németországnak, Ausztriának és Olaszországnak. Ezzel szemben Lengyelország és Litvánia fizetik a legmagasabb árat és ezek az országk kapják a legkisebb kedvezményeket, ha egyáltalán kapnak ilyet.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.05.01 19:44

Közben az orosz olaj is kifogyóban van Európából, mert átirányították Kínába. Azaz, az EU visítva szankciózó bohócai lassanként majd megtanulnak viselkedni, vagy fűtenek tehénlepénnyel, mint az ukránok.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2018.05.01 19:23

@Ghanima: Amikor rezsicsökkentés volt,azért ment a visítozás, hogy mi lesz a szolgáltatókkal, mer nem fognak tudni állagmegőrzést, karbantartást, fejlesztést tenni.
Most ott marad a marzs egy része és megint jön a visítozás!
Tessék már eldönteni mi a jó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2018.05.01 16:32

Ugyanmár! Hiszen akormány a helyén, az elmúlt évek alat szorgosan begyűjtötte a köz malacperselyébe azt a különbözetet, ami az igen alacsony piaci gázár és az adók között volt, amellyel _nem_ csökkentette a végfogyasztók számláját teljes egészében, hanem inkább otthagyta valami oknál fogva a gázszolgáltató/k zsebében.
Egészen, de nagyon, sőt hű, de biztos, hogy kis hazánkba semmiféle gázrnövekedés nem fog "begyűrűzni" sohasenem, mert a kormány a helyén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html