Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ folyékonygáz-piacán (lng) mutatkozó túlkínálat hamarosan eltűnhet, mivel a gyorsan növekvő kereslet egyensúlyt teremt a piacon - fejtegette a héten egy konferencián Peter Botten, az Oil Search földgázipari cég vezérigazgatója. Az ágazat az elmúlt néhány évben lényegesen megváltozott - tette hozzá.

Az amerikai palagázcégek éveken át növekvő kitermelése elárasztotta folyékony gázzal a piacot, és nem kétséges, hogy a következő években még tovább akarják növelni az exportjukat. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), az OECD-országok energiaipari tanácsadó szervezete legfrissebb jelentésében azt jósolja, hogy az Egyesült Államok a 2020-as évek közepére a világ legnagyobb gázexportőre lehet.

Szép jövő

Az Újvilágból kiáramló lng-nek köszönhetően alapjaiban alakul át a világ energiapiaca, a földgáz értékesítése és vásárlása a korábbinál sokkal rugalmasabbá válik. A kereslet oldalán Kína játszhat kulcsszerepet. Az ázsiai óriás növeli lng-importját, mert a gázalapú áramtermelés az egyik eszköz arra, hogy kiváltsa a nagyvárosaiban elviselhetetlen szmogot okozó szénerőműveket.

Michael Stoppard, az IHS Markit tanácsadó cég elemzője úgy véli, hogy a világ teljes lng-forgalmazása több mint kétszeresére nő két évtized alatt. A jelenlegi évi 270 millió tonnáról 650 millió tonnára bővül 2040-re. A gáz népszerűségének növekedése rendkívül izgalmas befektetési célponttá teszi a földgázipart a következő 15-20 évben. - teszi hozzá Botten. Az OPEC becslése szerint 22 év múlva még mindig a kőolaj és a földgáz adja majd a világ energiaforrásának felét.

A nyitókép forrása: Pixels.com