Mi történt Csehországban?

A tavalyi harmadik negyedévben éves összehasonlításban 2,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban. A második negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,6 százalékos volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 11. péntek, 13:19
Fotó: Shutterstock

Megtisztítva a szezonális hatásoktól a harmadik negyedévben is nőtt a háztartások bevétele és fogyasztása, míg a megtakarítások mérsékelten visszaestek. A csehországi háztartások egy főre eső havi átlagos jövedelme 26 442 koronát tett ki, ami negyedévi szinten 1,4 százalékos, éves összehasonlításban pedig 2,8 százalékos növekedés.

A statisztikusok kimutatták, hogy a vállalatok beruházásai visszaestek.

Az éves és negyedéves gazdasági növekedés adatai megegyeznek a második negyedév hasonló adataival.

Egy éve, 2017 harmadik negyedében, a GDP éves szinten 5,2 százalékkal, negyedévi összehasonlításban pedig 0,6 százalékkal emelkedett. A CSÚ szerint a harmadik negyedévben is folytatódott a bérek növekedése. A bérekre fordított összeg éves összehasonlításban 8,5 százalékkal emelkedett.

Az alkalmazottak havi átlagkeresete a harmadik negyedévben 32 439 korona volt, ami éves szinten 6,1 százalékos, negyedéves szinten pedig 1 százalékos növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK