Vészjósló jelek Kínából

A kínai statisztikai hivatal pénteken bejelentette, hogy a felülvizsgálatok eredményeként 6,9 százalékról 6,8 százalékra csökkentette a kínai gazdaság növekedésének 2017-ben elért ütemét - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. január 18. péntek, 14:35
Fotó: AFP

A statisztikai hivatal egyúttal 636,7 milliárd jünnal, 82,08 ezer milliárd jüanra mérsékelte a 2017-ben előállított bruttó hazai termék (GDP) értékét. A hivatal jövő héten hétfőn hozza nyilvánosságra a tavalyi év utolsó negyedére és az év egészére vonatkozó előzetes adatokat.

A kínai gazdaság a pénzügyi világválság, 2009 első negyedéve óta a tavalyi harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben, az első és második negyedévben mért 6,8-6,8 százalék után. A kínai vezetés mindazonáltal továbbra is arra számít, hogy az év egészében elérték a kitűzött 6,5 százalékos növekedést.

Elemzői várakozások szerint 2019-ben tovább lassul a gazdasági növekedés Kínában. A Világbank 6,2 százalékot jósolt, ami a globális sztenderdek szerint robusztus növekedést jelent, ám a kínai gazdaságot tekintve az utóbbi közel 30 év legrosszabb üteme lenne.

A Reuters által a napokban megkérdezett elemzők a tavalyi évre 6,6 százalékos, az idei évre pedig 6,3 százalékos növekedést valószínűsítettek Kínának.

A China Daily című napilap pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva megerősítette azt a korábbi értesülést, miszerint a pekingi kormány azt tervezi, hogy a 6 és 6,5 százalék közötti sávban határozza meg idei növekedési célját, amelyet márciusban hagy majd jóvá a parlament szokásos évenkénti plenáris ülésén. Idén és jövőre legalább 6,2 százalékkal kellene bővülnie a gazdaságnak ahhoz, hogy elérjék a kommunista párt azon hosszú távú célját, miszerint egy évtized alatt, 2020-ra megduplázzák a bruttó hazai terméket és a jövedelmeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK