Októberben várhatóan csökkentik az előrejelzést, miután az első fél évben lassult a román gazdasági növekedés a korábbi várakozásokhoz képest. A hosszú távra vonatkozó becslés, amely évente 3-3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, változatlan marad - mondta Alejandro Hajdenberg, az IMF Romániáért felelős képviselője egy bukaresti konferencián.

Szavai szerint aggodalomra ad okot, hogy Bukarest az idén túllépheti a GDP-arányos 3 százalékos államháztartási hiányt, a deficit elérheti a 3,6 százalékot.

Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter csütörtökön kijelentette: a román kormány becslései megalapozottak, és meggyőződése, hogy az év végén beigazolódik a román kormány által remélt 5,5 százalékos gazdasági növekedés.

A kabinet már tavaly óta 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel készítette el az idei költségvetést, a héten végrehajtott költségvetés-kiigazításkor is változatlan maradt a becslés - írta az MTI.

Az IMF a tavaszi jelentésében emelte 4,4 százalékról 5,1 százalékra a román gazdaság idei várható növekedését, a mostani csökkentés lényegében az eredeti prognózishoz való visszatérést jelentené.

Az Európai Bizottság is 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít. Az első fél évben a román GDP 4 százalékkal bővült év/év alapon.