Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti GDP-növekedésre vonatkozó 2019-es előrejelzés változatlanul 1,2 százalék maradt, míg a 2020-as prognózis a tavaszi 1,5 százalékról 1,4 százalékra csökkent. Az EU egészére is maradt az idei 1,4 százalékos növekedési prognózis, 2020-ban pedig 1,6 százalék lehet a GDP növekedése.

Az uniós gazdaság gyengülését okozó külső tényezők gyengítik az üzleti bizalmat a nemzetközi kereskedelemnek leginkább kitett feldolgozóiparban, és az előrejelzések szerint az év hátralévő részében tovább rontják majd a növekedési kilátásokat - mondta a jelentés bemutatásakor Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa az MTI beszámolója szerint.

Az euróövezetben az év első negyedében a vártnál gyorsabb volt a növekedés, amely az enyhe téli időjárásnak és a gépjárműeladások élénkülésének volt köszönhető.

Miközben az idei év első felében a növekedést számos átmeneti tényező segítette, az év hátralévő részében a kilátások gyengébbnek tűnnek, mivel csökkent a valószínűsége a globális feldolgozóipar és kereskedelem gyors élénkülésének. A 2020-as magasabb GDP-növekedés egyik oka, hogy jövőre több lesz a munkanapok száma. A gazdasági növekedést továbbra is a belső kereslet és különösen a háztartások fogyasztása hajtja Európában, amit a változatlanul élénk munkaerőpiac is támogat.

Az előrejelzés szerint idén és 2020-ban is az összes uniós tagállam GDP-je nő, ám egyes területeken - például Közép- és Kelet-Európában, Máltán és Írországban - jelentősen nagyobb lesz a növekedés, mint Olaszországban vagy Németországban.

Az Európai Bizottság az euróövezeti és az uniós inflációs előrejelzését egyaránt 0,1 százalékponttal csökkentette 2019-re és 2020-ra, főként az alacsonyabb olajárak és a némileg gyengébb gazdasági kilátások miatt. Az átlagos harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 2019-ben és 2020-ban egyaránt 1,3 százalék lesz az euróövezetben, noha a tavaszi előrejelzés mindkét évre 1,4 százalékot prognosztizált. Az unió egészében 2019-ben 1,5 százalékos, 2020-ban pedig 1,6 százalékos infláció várható.

A biztos szerint a globális gazdasági kilátásokat övező kockázatok továbbra is nagymértékben összefonódnak, és többnyire negatív hatásúak lesznek. Az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági konfrontáció elhúzódása, valamint az amerikai kereskedelempolitika körüli bizonytalanság meghosszabbíthatja a világkereskedelem és a feldolgozóipar jelenlegi visszaesését, és más régiókat és ágazatokat is érinthet. Ez negatív hatással lehet a globális gazdaságra, többek között pénzügyi piaci zavarok révén. Emellett a Közel-Keleten tapasztalható feszültségek növelik egy jelentős olajár-emelkedés lehetőségét.

Továbbra is jelentős bizonytalansági forrás a brexit. A feldolgozóipar tartós gyengélkedése és az üzleti bizalom csökkenése pedig átgyűrűzhet más ágazatokra, és ronthatja a munkaerőpiaci feltételeket, a magánfogyasztást és végső soron a növekedést - tette hozzá Pierre Moscovici.