Génmódosított halak érkezhetnek a hazai boltokba?

Engedélyezte az USA élelmiszer-felügyelete, hogy olyan lazachúst értékesíthessenek az amerikai fogyasztóknak, amely génmódosított (GMO) halakból származik - írja az Agrárszektor.hu.
Napi.hu, 2015. november 21. szombat, 11:33
Fotó: Reuters

A génmódosítást azért hajtották végre, hogy a tenyésztett halak gyorsabban növekedjenek, miközben húsminőségük megmarad. A döntést sokan áttörésként értékelik, de Európa sok országában - így Magyarországon is - nagy a bizalmatlanság a GMO-s termékekkel szemben. Ezért komoly az aggodalom amiatt is, hogy az USA-ban engedélyezett GMO-k megjelennek az európai piacon is.

Az amerikai élelmiszer-felügyelet (FDA) hozzájárult ahhoz, hogy egy meghatározott típusú génmódosított lazachúst értékesíthessenek az ottani fogyasztóknak. Azt engedélyezték, hogy a csendes-óceáni lazac növekedésért felelős génjét használják fel az atlanti-óceáni lazacnál, amelynek húsa finomabb - idézi a portál a 444.hu-t.

Európában már aggódnak

Ez volt az első eset, hogy génmódosított húst engedélyeztek lakossági fogyasztásra. Szakértők viszont most úgy vélik, hogy a mostani döntés áttörés volt, és a közeljövőben több GMO-s hús is megkaphatja a forgalmazási engedélyt az USA-ban.

Európa nagyobbik részében viszont továbbra is nagy a bizalmatlanság a GMO-val szemben. Sőt, Magyarország a GMO-ellenes küzdelem élharcosának számít. Ezt bizonyítja, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az idén olyan kezdeményezéssel állt elő, hogy egész Európa legyen GMO-mentes övezet.

Sokan aggodalmakat fogalmaznak meg amiatt is, hogy az USA-ban engedélyezett GMO-k megjelennek az európai piacon is. Különösen veszélyesnek tartják e szempontból a tárgyalások alatt álló, EU-USA szabadkereskedelmi megállapodást, bár a hivatalos nyilatkozatok szerint Brüsszelnek nem áll szándékában, hogy a megállapodás részeként engedményeket tegyen az amerikai GMO-k európai piacra jutásához - olvasható a portálon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.11.23 04:45

@Warlock: A fold tulnepesedeserol annyit, hogy a 19-20 -dik szazadi technologiaval es emberi felfogassal valoban tulnepesedett a fold. Nemhogy 800 millio, de meg 2 ember is tul sok lenne erre a bolygora, elobb utobb az egyik megolne a masikat.

Csak egy kis szosszenet: az amerikaban es europaban annyi fogyasztasra alkalmas elelmiszert dobnak ki az emberek, amivel egesz afrikat jol lehetne lakatni.

Ez a bolygo, a jelenlegi technologiakkal is boven kepes eltartani 7 milliard embert, de szerintem meg 10 -et is minden gond nelkul, HA ismeltem HA az emberek helyesen hasznaljak fel ezeket az eroforrasokat.

A megoldas nem az, hogy 5 milliard embert lemeszarolunk, hogy a maradek 2 milliard dozsolhessen, hanem vissza kell venni a pazarlasbol, a megtermelt elelmiszereket es energiat a leheto leggazdasagosabban kell felhasznalni es a kutatas fejlesztest is meginkabb erre osztonozni.

Peldaul:

- a belso egesu motorokat mar reg el kellett volna felejteni a kozuti kozlekedesben
- szeneromuvek, gazeromuvek es egyeb fosszilis eromuvek helyett valamint uran alapu atomeromuvek helyett, mar reg torium alapu eromuvekkel kene megtermelni a szukseges villamosenergiat a nap-, viz- es szeleromuvek kiegeszitesere
- meg kene vegre tanulni egyutt elni ezen a bolygon, ahelyett, hogy meg mindig keriteseket epitunk es egymast dobaljuk bombakkal

Folytassam vagy ennyibol is erted? Vagy mar ez is tul magas neked es foloslegesen irom ezeket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.11.23 04:32

@Warlock: "Vole, Vole... értelmesebb nem lettél,attól hogy külföldre emigráltál"

Nem is vartam ilyen hatast, ebben csak a bolondok hihetnek.

"mert mint tudjuk itthon nem volt annyi eszed, hogy megkeresd legalább a hideg vízre valót."

Aztan megis honnan tudod ilyen biztosan? Zero informacioval a hatad mogott okoskodsz, ahogy minden mas temaban is, ehez szeretnek kulon gratulalni, remelem ettol okosnak hiszed magad.

"Szóval náci az rw2... Miért is?"

Ugyan azert amiert mindenki mas, aki nepirtasrol vizional, hogy a kevesek jobban elhessenek. Ha nem vagy tisztaban bizonyos szavak jelentesevel, akkor ott a google, nezz utana.

"Vole... engedd meg hogy elsőként gratuláljak... Ahhoz, hogy ezzel a szellemi színvonallal boldogulsz nyugaton, gondolom füvet nyírsz vagy takarítasz, babysitter-kedést már nem bíznék rád..."

Nagyon mellelottel, de azert ezt boknak veszem egy 100% -ig becsuletes magyar vallalkozotol, aki ilyen szuperul boldogul Mo -on.

"Fogadd el egy szakmabelitől... a Föld TÖBBSZÖRÖSEN túlnépesedett"

Mi is ez a szakma? Mar primitiv gondolkodasbol is lehet diplomazni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.11.22 13:21

@Tesztelo: és ehhez mit szólsz?

http://www.foodandwine.hu/2012/09/22/titkos-kiserletek-eletveszelyes-kukorica-gmo/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.11.22 10:46

@rw2: Ott a pont!!!

@V0LE: "Hianyzik mar egy jo kis nepirtas mi, kis naci? :) Gondolom mar arra is van elmeleted, hogy a jelenlegi 7 milliardbol kiktol kene megszabadulni... es termeszetesen te nem vagy koztuk... mino veletlen."

Vole, Vole... értelmesebb nem lettél,attól hogy külföldre emigráltál, mert mint tudjuk itthon nem volt annyi eszed, hogy megkeresd legalább a hideg vízre valót. Szóval náci az rw2... Miért is? Mert ki merte mondani, hogy túlnépesedett a Föld?

Vole... engedd meg hogy elsőként gratuláljak... Ahhoz, hogy ezzel a szellemi színvonallal boldogulsz nyugaton, gondolom füvet nyírsz vagy takarítasz, babysitter-kedést már nem bíznék rád...

Fogadd el egy szakmabelitől, aki nem náci, mint ahogy rw2 sem: a Föld TÖBBSZÖRÖSEN túlnépesedett, ha a magyarországi átlag életszínvonalat vesszük alapul (figyelsz észlény: nem a a nyugatit), akkor a Föld 600-800 millió embert képes eltartani a bolygó tartalékainak felélése nélkül... Jelenleg utóbbi történik... Nem én találtam ki képzeld, mindkettőnknél okosabbak (nálad mondjuk nem nehéz)... Ja... biztos náci kutatók voltak.

Teljesen mindegy, hogy hogyan, de a Föld népességének el kell kezdeni fogyni záros határidőn belül, mert ha mi nem, a Földanya gondoskodik róla... Sajnos a biológia és az evolúció még mindig erősebb, mint a tökkelütött liberós dogmáitok...

Szerencsétlen... :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2015.11.22 10:28

inkább idézek, mert ennél jobban én sem tudom leírni:

"Érdekes hír volt a héten, hogy rettegetten szigorú FDA engedélyezte egy genetikailag módosított lazac tenyésztését. Egyszerű eset, az atlanti lazacba a kétszer olyan gyorsan növő csendes-óceáni lazac növekedési hormon termeléséért felelős génjét ültették, ezért a nemesített lazacnak ugyanakkora súly eléréséhez 20-25%-kal kevesebb táplálék kell, mint a sima atlanti lazacnak. Ez baromi jó hír a termelőknek, mert versenyképesebben tudnak halat előállítani, jó hír a fogyasztónak, mert még olcsóbb lehet tőle az egykor luxuscikknek számító, ma a globális versenynek és megnőtt termelőkapacitásoknak köszönhetően tömegesen elérhető lazac, és jó hír vad halállománynak, mert tovább csökkenhet a halászattal rájuk kifejtett nyomás, ha jobban megéri tenyészteni, tehát a zöldek is örömujjonghatnak. Tiszta win-win-win szituáció, remek hír. És egyúttal azt is jelenti, hogy roppant versenyképességi nyomás lesz a nem nemesített halakat tenyésztőkön, mert a tenyésztés igen jelentős költségeleme a táplálás az évi 10 milliárd dolláros globális lazacpiacon.
Tán nem is idézném, ha nem láttam volna, hogy a magyar sajtóban hogyan ismertették ezt a fantasztikus dolgot: hogy meri valaki azt állítani csajágaröcsögéről, hogy amire roppant szigorú FDA rábólint, az ?méreg?? Az igazi méreg az ilyen sötét középkori babonaság terjesztése. ?Mérgező halak érkezhetnek a hazai boltokba? ? miféle címadás ez?"

http://alapblog.hu/vakmajom-323/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html