Zár alatt marad egy iráni tankhajó

A gibraltári legfelsőbb bíróság pénteken két héttel - július 19-ig tartóan - elrendelte a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalásának meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy tankhajó megsértette a Szíria elleni szankciókat - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. július 5. péntek, 19:16
Fotó: AFP

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a Grace 1 lefoglalása szükséges az Európai Uniónak a Szíriával szembeni büntetőintézkedésekről szóló 36/2012 számú rendeletének értelmében - közölte a brit tengerentúli terület kormányzata.

Irán csütörtökön bekérette a külügyminisztériumba a teheráni brit nagykövetet és azt követelte Londontól, hogy azonnal engedje szabadon a Gibraltárban lefoglalt iráni tankhajót, egyben kalózkodásnak minősítette az incidenst.

A Grace 1 tartályhajót csütörtökön Spanyolország déli csücskénél állították meg a brit hatóságok, azt követően, hogy a jármű a Közel-Keletről indulva megkerülte Afrikát. Miközben az Európai Unió megtiltotta a Szíriába tartó olajszállítmányokat, sohasem foglalt le tartályhajót a tengeren. Irán 2011 óta szoros szövetségese Szíriának. Az Egyesült Államoktól eltérően az EU nem sújtotta átfogó szankciókkal Iránt.


HOZZÁSZÓLÁSOK