Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelmi hivatal bejelentette, hogy megbünteti a Wells Fargo pénzintézetet. A probléma az volt, hogy 570 ezer autótulajdonossal úgy kötöttek szerződést - általában a vásárláskor -, hogy arról a tulajdonosok nem tudtak, vagy már rendelkeztek más biztosítónál érvényes szerződéssel.

Jelzálogügyfeleiknek pedig szabálytalanul számláztak ki késedelmi díjakat olyan hibákért, amelyekről az ügyfelek valójában nem tehettek. Emiatt már július óta vizsgálták a hitelintézetet. Októberben a vállalat azt mondta, hogy visszatéríti majd a tévesen felszámolt tételeket azon ügyfeleknek, akik a díjakat befizették 2013. szeptember 16. és 2017. február 28. között.

Az ügy megegyezéssel zárult pénteken, a cég vállalta, hogy 1 milliárd forint bírságot fizetnek. A tétel mintegy 20 százalékkal csökkentheti a banki óriási, az idei első negyedévben realizált nyereségét.

A gigabírság oka részben az, hogy a Wells Fargo visszaesőnek számít. A cég tavaly elismerte, hogy mintegy 3,5 millió banki és hitelkártya-fiókot hozott létre, amelyeket az ügyfelek nem engedélyeztek. Akkor megúszták az ügyet egy 185 millió dolláros büntetéssel - emlékeztet a portál.