Lengyelországban a média szinte kizárólag az önkormányzati választások különböző aspektusaival foglalkozik (már jó ideje), ami egy ideig folytatódhat, hiszen a hivatalos végeredményre még várni kell. Jó néhány helyen második forduló is lesz.

Az egyik téma, hogy melyik párt adta ki a legtöbbet a választási kampányra. A választásokon összességében a legtöbb szavazatot kapó, kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) csak a televíziós spotokra 2,55 millió zlotyt (192 millió forint) fordított - írta a gazeta.pl a Nielsen Audience Measurement áradataira hivatkozva. Ezeket a spotokat a köztévé, annak információs csatornája, a Polsat és a TVN-csoporthoz tartozó radomi stúdió adta le.

A PiS után a második helyen a Szabadság nevű választási szövetség áll, 726,4 ezer zlotyval, a választásokat a városokban megnyerő Ellenzéki Koalíció csak ezt követően jön, 331,0 ezer zlotyval.

Gigantikus tervek

A Rzeczpospolita cikkéből megtudhatjuk, hogy a PiS jelöltjét a fővárosban (már hivatalosan is) megverő nyertes ellenzéki főpolgármester ígéretei sok-sok milliárd zlotyba kerülnek. Rafa³ Trzaskowski, Varsó új polgármestere a választási kampányban 35 közóvoda építésére vállalkozott, illetve arra, hogy amíg azok elkészülnek, a város kifizeti a magánóvodákban elhelyezett kicsit után járó díjat a szülők helyett.

Ennek éves költsége egy gyermek esetében 18,25 ezer zloty (1,376 millió forint). Ha csak 10 ezer jelölt van, akkor a város éves költsége 180 millió, ha 20 ezer, akkor 360 millió zloty. (Az utóbbi több mint 27 milliárd forint, amiből kijönne egy Nemzeti Színház - a szerk.)

Az összes középiskolában és alsófokú iskolában tanuló ingyenes közlekedése - Trazskowski további ígérete - 50 millió zlotyt  vihet el a közösből. Az új főpolgármester ezenfelül megígérte a metró második szakaszának befejezését és a harmadik szakasz építésének elkezdését.

Új villamosvonalak építéséről is beszélt, továbbá 2030-ig alacsony károsanyag-kibocsátású buszokkal cserélnék le a jelenlegieket. Összességében 2030-ig a tömegközlekedési ígéretek teljesítése évente 1-2 milliárd zlotyt nyelne el (75-150 milliárd forint, több mint egy-két Megyeri híd költsége).

A fotó forrása: Shutterstock