Egy évtizeddel ezelőtt egy főre vetítve több szerencsejátékgép működött Csehországban, mint bármely más európai uniós országban, ám a prágai kormány kitartó harccal véget vetett ennek a helyzetnek - írta a Radio Praha. Az elmúlt hét évben a játékgépek száma közel a felére, 39 ezerre csökkent és míg 2012 januárjában 7600 kaszinó működött az országban, jelenleg már csak 1800 üzemel.

Egy 2017-ben elfogadott törvény alapján megszigorították a szabályozást: a legnagyobb kaszinók licencét megszigorítva megújították annak érdekében, hogy fellépjenek a játékfüggőség, illetve az adóelkerülés ellen. Létrehoztak egy online adatbázist, amely tartalmazza a szerencsejátéktól eltiltott személyek listáját.

Ezek közé tartoznak például a vagyonjogi perben vagy csődeljárásban érintettek, illetve azok, akik orvosi kezelés alatt állnak játékfüggőségük miatt. Az elmúlt években a szerencsejátékokat a bűnözéssel hozták összefüggésbe, ezért nem meglepő, hogy 457 cseh önkormányzat teljesen kitiltotta az ezzel foglalkozó vállalkozásokat a területéről. Az önálló félkarú rablók szinte teljesen eltűntek a vendéglőkből és a kocsmákból.