Gigantikus csalássorozatot tártak fel Németországban

Évekig tartó nyomozás után a hatóságokhoz jutott információk alapján bankokra, brókercégekre, alapkezelőkre csaphatnak le Németországban. A vád az, hogy az érintett cégek részvényügyletekkel megkárosították a német államot, bennfentesek szerint akár több mint 10 milliárd euró adót is elcsalhattak - írta a Portfolio.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. április 19. szerda, 14:05
Fotó: Reuters

Évekig tartó nyomozás és vizsgálatok után az észak-rajna-vesztfáliai hatóságoknak sikerült felfedniük egy bankokból és tőzsdei kereskedő cégekből álló hálózatot, amely a feltételezések szerint több mint 10 milliárd euróval ( mintegy 3000 milliárd forinttal) rövidítette meg a német államkincstárat - olvasható a portálon.

A Süddeutsche Zeitung, az NDR és a WDR úgy tudja, hogy a csalássorozatot jól ismerő bennfentesek most információkat szolgáltattak arról, hogy hogyan működtek a részvényügyletekkel elkövetett bűncselekmények. A legfrissebb információk alapján olyan nemzetközi pénzintézetek érintettek a csalásokban, mint a német WestLB (azóta már átalakult), a svájci UBS, a francia BNP Paribas vagy az ausztrál Macquarie, de alapkezelők és még könyvvizsgálók is összejátszottak.

A csalás lényege: amikor a részvények még osztalékszelvénnyel (cum-dividend) forogtak, akkor a hálózat egyik tagja, például egy brókercég (vagy annak egyik ügyfele) shortolta a papírokat, ehhez azonban kölcsön kellett kérnie azokat, így - legalábbis a meghamisított kimutatások alapján - egy időben két tulajdonosa is volt a részvényeknek, amik után bizonyos feltételek teljesülése esetén a hálózatban résztvevő valamelyik banktól kapott igazolással mindkét tulajdonos visszaigényelheti a tőkejövedelem után fizetendő adót, amivel megkárosítják a költségvetést.

További részletek a Portfolio.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.04.19 19:27

Magyarisztanban siman megusztak volna, lasd Questor, K&H, Postabank es a tobbi mutyi. A milliardos afacsalokrol nem is beszelve, az olajszokitest meg inkabb ne is emlitsuk, mert az mar nemzetbiztonsagi ugy lett azota.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2017.04.19 17:32

Az nem lehet, hogy Németországban csaltak. ez csak itthon történhetett. Vagy mégis?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html