Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ez nem csupán egy nyári dolog, hanem globális jelenség és minden egyes hónap egyre melegebb lesz" - mondta Freja Vamborg, a Copernicus kutatója.

A 19. század közepe óta vezetett hőmérsékleti feljegyzések szerint az elmúlt öt év volt a Föld eddigi legmelegebb fél évtizede. A júliusok között pedig csak a 2019-es és a 2016-os volt melegebb az ideinél - írja az Index.hu az MTI-re hivatkozva.

Az amerikai Új-Mexikó és Texas államokban rekordhőmérsékletet mértek az elmúlt hónapban. A Közel-Keletet ugyancsak rekordhőség sújtja: Bahreinben az elmúlt csak 120 év legmelegebb júliusát mérték.

Az adatok szerint a Csendes-óceán északkeleti részének egyes területein a vízfelszín feletti hőmérséklet csaknem 5 Celsius-fokkal haladt meg a 40 éves átlagot.

Az elmúlt évtizedekben a globálisnál több mint kétszer gyorsabb ütemben melegedő Északi-sarkvidéken az 1979 óta mért legkisebb júliusi tengerijég-kiterjedést mérték.

A szolgálat szerint a műholdas felvételek jégmentes vízfelületeket mutatnak "csaknem mindenhol" a szibériai partvonal mentén, amely "néhány évvel ezelőttig egy kizárólag jégtörők által járható hajózási útvonal volt". A térséget a szibériai erdőket és permafrosztot (állandóan fagyott talaj) június közepe óta sújtó tüzek is melegíthetik. A Copernicus szerdai műholdas felvételei masszív füstfelhőt mutattak a régió felett. Az idei szibériai erdőtüzek miatt eddig csaknem 200 millió tonna szén-dioxid került a levegőbe, több, mint az elmúlt 17 év bármelyikében.