Globális menekültkvótát sürget Orbán

Globális menekültügyi kvóta kialakítását sürgette Orbán Viktor miniszterelnök az ENSZ közgyűlésén tartott beszédében.
Inforádió, MTI, 2015. október 1. csütörtök, 09:05
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i közgyűlésén is aláhúzta, hogy Európában nem menekült-krízis alakult ki, hanem népvándorlás célpontjává vált a kontinens, amelyben a gazdasági bevándorlók mellett menekültek, illetve külföldi harcosok is részt vesznek.

Bár - ahogy természetéről - a kihívás méretéről sem született konszenzus, a kormányfő szavai szerint az emberáradatnak korlátlan utánpótlása van. Orbán Viktor rámutatott, hogy a magyar határra Szírián kívül Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és az utóbbi időben már a Szaharától délre fekvő területekről is érkeznek emberek, ám Európa nem képes ezt a terhet egymaga viselni, ugyanis ha a nem változnak meg a jelenlegi tendenciák, a kontinens destabilizálódik.

"Ezen tények alapján arra kérem a főtitkár urat, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a teher globális elosztására. A nemzetközi politika minden nagyobb érdekeltjének be kellene fogadnia bizonyos számú migránst egy globális kvótarendszer alapján - húzta alá a magyar miniszterelnök."

A kormányfő kitért arra is, hogy szívből jövő együttérzéssel gondol azokra, akik úgy döntenek, hogy elhagyják otthonaikat, mert ők az embercsempészek mellett, országuk rossz kormányzásának, a háború sújtotta régiók kialakulásáért felelős nagyhatalmi döntéseknek, illetve az európai politika áldozatai, amely teljesíthetetlen elvárásokat ébresztett bennük.

Orbán Viktor úgy látta, hogy a világ vezetőinek erkölcsi felelőssége, hogy visszaadják ezeknek az embereknek otthonaikat és országaikat, ám nem lehet céljuk számukra egy új európai élet kialakítása. Ahhoz viszont, hogy saját otthonaikban kaphassák vissza életüket, békét kell teremteni és támogatni kell gazdaságilag az érintett országokat - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a muzulmán vallás, amelyet ő tisztel és becsül, nem tehető felelőssé e népvándorlás okaiért, majd beszéde végén aláhúzta, hogy a migrációt rendezett, biztonságos, szabályozott és felelős mederbe kell terelni.

HOZZÁSZÓLÁSOK