Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az argentin, a magyar és az ukrán állampapírok tulajdonosai szenvednék el a legnagyobb veszteséget, ha a feltörekvő országok valamelyike fizetésképtelenné válna - állítják az Goldman Sachs Group elemzői. Az amerikai bank szakértőinek modellszámításai abból indultak ki, hogy összevették az egyes országok államadósságát gazdaságuk méretével. Ezt követően 24 feltörekvő államot állítottak sorba.

A lista végén Tajvan, Dél-Korea és Izrael áll, azaz ezeknek az országoknak az államkötvényei a legkevésbé kockázatosak. Ezzel szemben Ukrajna tartozásainak besorolását idén rontották a hitelminősítők, miután Oroszország márciusban bekebelezte a Krím félszigetet és az ország keleti és déli részén fegyveres szeparatista lázadás robbant ki. Argentína adósságait a peso januári leértékelése után minősítették le. Ilyen mértékben utoljára 2002-ben romlott az argentin valuta értéke.

A feltörekvő országok dollárban elszámolt adóssága 6,9 százalékkal nőtt idén, miután tavaly 6,6 százalékkal csökkent. A tartozások mérséklődésére 2013-at megelőzően utoljára 2008-ban volt példa - derül ki a JPMorgan Chase indexeiből.

Az elmúlt évtizedben ugyan ritkábban fordulnak elő államcsődök, mint ezt megelőzően, ám a kötvénytulajdonosok nagyobb veszteséget szenvednek el a korábbinál - derül ki a Goldman Sachs elemzéséből. A vizsgálatban 180 hitelátütemezést vettek szemügyre az elmúlt 30 évből. Ezek 20-40 százalékos bukást okoztak az állampapírokat vásárló befektetőknek, úgy, hogy az elmúlt években a sáv felső határához közeledtek a veszteségek.

Ami a legutóbbi éveket illeti a görög államkötvények magánbefektetői követeléseik 60 százalékának mondhattak búcsút a 2012-es "kölcsönös megegyezésen" alapuló kötvénycserében. Belizében 35 százalékos mínuszt könyvelhettek el. A jamaicai állampapírok 2010-ben és 2013-ban is elveszették értékük harmadát.