Golfozás közben kartelleztek az elektronika nagyjai

Minden korábbinál nagyobb büntetést, összesen 1,47 milliárd euró bírságot szabott ki az Európai Bizottság (EB) az elektronikai ipar számos óriását magában foglaló cégcsoportra a kilencvenes évek közepe és a kétezres évek eleje között folytatott kartellezés miatt − jelentette a Reuters.
Komócsin Sándor, 2012. december 6. csütörtök, 06:11
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb összeget, 313,4 millió eurót a holland Philipsnek kell fizetnie, a dél-koreai LG Electronicsot 295,6 milliós, a Panasonicot 157,5 milliós, a Samsung SDI-t 150,8 milliós bírsággal találták meg. A kartellezésről a tajvani Chunghwa Picture Tubes tett jó szándékú bejelentést, amely szerint hat elektronikai vállalat egyezteti a tévéképernyőkben és komputermonitorokban használatos katódsugárcsövek árát. A káros tevékenységet 1996 és 2006 között folytatták. A részt vevő vállalatok vezetői zöld értekezletnek hívták a kívánatos árakról folytatott tárgyalásaikat, mivel általában golfozás közben szakítottak időt erre.

A katódsugárcsöves kartell az ilyen típusú vállalati együttműködés tankönyvszerű példája − fejtette ki Joaquín Almunia, az EB versenyügyekben illetékes biztosa. A résztvevők megtették mindazokat a versenyellenes lépéseket, amelyek tiltottak. Az ügy súlyát növeli, hogy abban az időben, amikor ezt a technológiát még használták, a katódsugárcsövek költsége adta a tévé- és számítógép-képernyők árának 50−70 százalékát. A mostani büntetés előtt az autóüveg-gyártók kartelljére kiszabott összesen 1,38 milliárd eurós bírság tartotta az európai versenyjogi büntetések csúcsát.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.06 12:23

Egyszer ezeknek olyan hosszú nyakuk lesz ,mint a gitár nyaka ...ők is a háttérhatalmi-pénzszivattyús-mátrix képviselői ....hála Istennek ,nem is olyan láthatatlanok...egyszer lehet ,hogy megtalálja őket majd valaki ,vagy valami...és szerintem nem védi meg a sok lopott-adózatlan-karteleztt -offshoros lóvé...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html