Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Félő, hogy a meghirdetett céllal ellentétesen tovább emelkedik a kifizetetlen számlák összege az uniós költségvetésben - hívta fel az EP-képviselők figyelmét a héten Jacek Dominik, az uniós költségvetésért felelős uniós biztos annak kapcsán, hogy az Európai Tanács a jövő évi büdzsében a pénzügyi kötelezettségvállalásokból 500 millió eurót, a tényleges kifizetésekből pedig 2,1 milliárd eurót faragna le az Európai Bizottság által javasolt kiadásokhoz képest - írta a Bruxinfo.

A tagállamok vezetői által javasolt vágás 60 százaléka (1,3 milliárd euró kifizetés) azokat a költségvetési kiadásokat érintené, amelyek a növekedést és a munkahelyteremtést szolgálnák. Ezzel a biztos szerint a tanács ellentmondana a saját maga által elfogadott politikai prioritásoknak.

Hatszáz projekt, hétezer résztvevő

A kutatási büdzsé tagállamok által tervezett 10 százalékos megnyirbálása 600 projektet érintene hátrányosan 7000 résztvevővel, akik közül 1400 kis- és közepes méretű vállalkozás. A növekedési kiadások mellett a külkapcsolatokra fordított kiadások sínylenék meg leginkább (384 millió euró) a kormányok akcióját - források szerint itt spórolnák meg az agrárszektorra és a regionális politikára fordított kiadásokat.

A tanács a biztos szerint azt kockáztatja, hogy a meghirdetett céllal ellentétben 1,6 milliárd euróval növelné a tagállamok által elfogadott pénzügyi kötelezettségvállalások és a tényleges kifizetések között tátongó mind mélyebb szakadékot.

Egyre nagyobb lyuk tátong

Bizottsági szakemberek szerint teljesen normális az, ha a kifizetetlen számlák összege egy adott év végén eléri az 5-6 milliárd eurót - egy ekkora összegű elmaradást viszonylag könnyen lehet pótolni a következő év folyó kiadásaiból. Az EU büdzséjében azonban 2011-ről 2012-re 11 milliárd euró teljesítetlen kifizetési kérelem húzódott át, ami 2012 és 2013 között már 16 milliárdra, a rákövetkező évben (tehát 2014-re) pedig már összesen 26 milliárd euróra nőtt. Ebből 23,4 milliárd eurót tesz ki az az összeg, amit nem tudtak kifizetni a regionális politikai (kohéziós) támogatások kedvezményezettjeinek. Tulajdonképpen a tagállamoknál hiányzik ez a pénz, amelyek jellemzően megelőlegezik a kifizetéseket, majd utólag nyújtják be a számlákat a bizottsághoz - jegyzi meg a Bruxinfo.

A bizottság még májusban 4,7 milliárd eurós pótköltségvetést készített éppen azért, hogy ne nőjön tovább az egyre nagyobbra dagadó hátralék. A tagállamok azonban eddig nem tudtak dűlőre jutni a kérdésben. Igaz, közben az uniós költségvetésbe idén a versenyjogi pénzbírságokból a vártnál több bevétel folyt be, így a 28 tagállamnak együtt mindössze 105 millió eurót kellene még pluszban befizetniük idén a költségvetésbe.