A brüsszeli források szerint a brazil kormány elutasította az ajánlatot. Blairo Maggi brazil mezőgazdasági miniszter szóvivője szerint viszont a kormány nem tud ilyen jellegű megkeresésről - írja az MTI.

Úgy tűnik, Brazília kommunikációs oldalról közelíti meg a kérdést, ahelyett, hogy közegészségügyi problémaként kezelné - fogalmazott a Reuters hírügynökséget tájékoztató egyik diplomata. Egy másik diplomáciai forrás hangsúlyozta, hogy a brazil húsexport önkéntes felfüggesztése lehetővé tenné a szállítások azonnali újraindítását a probléma rendezését követően, míg az uniós importtilalom feloldása időigényes folyamat lenne.

A Földművelésügyi Minisztérium pénteken azt közölte, hogy az országos főállatorvos elrendelte a Brazíliából érkező hústermékek fokozott vizsgálatát. A szaktárca tájékoztatása szerint Magyarország területére az utóbbi két évben mindössze két szállítmány - emberi fogyasztásra szánt, feldolgozott szarvasmarha belsőség - érkezett közvetlenül Brazíliából, de nem az érintett létesítményekből.

A brazil húsexport gyakorlatilag már leállt azt követően, hogy a hatóságok ellenőrzést tartottak 21 húsipari üzemben annak gyanújával, hogy a menedzsment és megvesztegetett egészségügyi ellenőrök tudtával vegyi anyagokkal kezeltek lejárt szavatosságú, az exportkövetelményeknek nem megfelelő hústermékeket. A botrány kitörését követően a brazil húsexport a napi átlagos 63 millió dollárról 74 ezer dollárra esett vissza.

Az érintett húsipari létesítmények közül négy rendelkezett exportjogosultsággal az Európai Unió területére is. Ezek importengedélyét Brüsszel már a héten felfüggesztette.

Brazília a világ legnagyobb húsexportőre évi mintegy 14 milliárd dolláros forgalommal. A brazil húsipar négymillió alkalmazottat foglalkoztat. Brazília az idén már mintegy 1,76 milliárd dollár értékben exportált hústermékeket az Európai Unióba, és nagyjából ugyanekkora összegben Kínába is.

A brazil hús importját már tizenkét ország függesztette fel, közöttük Brazília legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína is. Nyolc további ország csak a vizsgálatban érintett húsipari üzemektől függesztette fel a hús behozatalát.

(Képünk illusztráció.)