Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Napok óta tiltakoznak a málnatermesztők Szerbiában az alacsony felvásárlási ár miatt - adta hírül a Magyar Szó. A Prijepolje felé vezető utat lezárták, ám Branislav Nedimovic földművelésügyi miniszter ennek ellenére csak annyit mondott panaszaikra, hogy nem a minisztérium szabja meg az árakat.

Milan Stamatovic, az Egészséges Szerbiáért polgári csoport elnöke szerint éppen ez a baj. Szerinte az állam megsemmisíti a málnatermesztőket azzal, hogy átengedi a viszonteladók és a hűtőházak tulajdonosainak a felvásárlási árakról szóló döntést.

Az államnak ösztönöznie kellene a málnatermesztést, amelynek éves exportértéke 250-300 millió euró. Meg kellene fékeznie az ellenőrizetlen behozatalt, és méltányosabb feltételeket kellene teremtenie az áru értékesítésére az Európai Unió és Oroszország piacán - fejtegette.

A málna felvásárlási ára harminc éve nem volt olyan alacsony, mint most, a málnatermesztők oda jutottak, hogy nem tudnak megélni a munkájukból. A kilogrammonkénti 80 dináros (70 eurócent) felvásárlási ár megalázó, hiszen a málna kiviteli ára 1,95-2,20 eurónál kezdődik - mondta Stamatovic. A málnatermesztők azt követelik, hogy a gyümölcs kilogrammjának felvásárlási ára 180-200 dinár legyen.

A fotó forrása: Pixabay