Gorbacsov aggódik - kéréssel fordult az USA-hoz

A nukleáris fegyverkezési versenynek nem lesz győztese - ezzel a címmel jelent meg Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök véleménycikke szerdán a Vedomosztyi orosz napilap internetes felületén at MTI híradása szerint.
Domokos Erika, 2019. február 13. szerda, 21:15
Fotó: MTI/EPA

A volt szovjet elnök megállapította: a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkező nemzetközi szerződés (INF) sorsa számos politikust és átlagembert aggaszt a világon, köztük őt is, de nem csak azért, mert ő írta alá a dokumentumot Ronald Reagan volt amerikai elnökkel 1987-ben.

Washington február elején jelentette be, hogy megkezdi a szerződésből való kivonulás folyamatát, és felfüggeszti az egyezményből eredő kötelezettségvállalásait. Moszkva egy nappal később követte példáját.

Gorbacsov rámutatott: a szerződésnek köszönhetően a hidegháború csúcsához képest 80 százalékkal csökkent a két ország nukleáris arzenálja. Az INF-szerződés azonban az első lépés volt több más fontos megállapodáshoz, így a hadászati nukleáris eszközök csökkentéséről szóló START-szerződésekhez, a vegyi fegyverek felszámolásáról szóló egyezményhez, illetve a hidegháborús kelet- és nyugat-európai országok közötti megállapodáshoz hadseregeik létszámának csökkentéséről.

A szovjet politikus szerint az INF-szerződés szavatolta Oroszország biztonságát arra vonatkozóan, hogy határainak közelében ne jelenjenek meg csapásmérő eszközök. Gorbacsov felidézte, hogy bár bizonyos magas rangú orosz tisztségviselők bírálattal illették a szerződést, Moszkva az utóbbi időben szilárdan a megállapodás megőrzése mellett foglalt állást.

Gorbacsov ezért is bírálta azt, hogy az Egyesült Államok felfüggesztette az INF-szerződést, ami szerinte nem az első ilyen egyoldalú lépése volt Washingtonnak. Emlékeztetett, hogy 2002-ben az amerikaiak felmondták a rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozó ABM-szerződést. Mint írta, így a globális biztonságot garantáló három fő szerződésből (INF, ABM és START) már csak egy, a START-3 maradt, melyet 2010-ben Barack Obama előző amerikai elnök és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök írt alá. A START-3 sorsa a jelenlegi tendenciák fényében azonban ugyancsak kérdéses - fogalmazott Gorbacsov.

Élesen bírálta Washington indoklását az INF-szerződés felfüggesztésére. Értekezése szerint az Egyesült Államok a magasabb érdekeire jelentő veszéllyel indokolta döntését. Gorbacsov feltette a kérdést: mi az, ami veszélyezteti annak az országnak az érdekeit, amely a világon legtöbbet költi a katonaságára? A volt szovjet vezető szerint Washington egyáltalán nem magyarázta meg döntését, miközben a szerződés állítólagos orosz megsértéséről beszél, amelyet szakértők sem tudnak értelmezni.

Nehezményezte, hogy az Egyesült Államok más, állítólag atomtöltet hordozására alkalmas ballisztikus rakétákat birtokló országokra, elsősorban Iránra, Kínára és Észak-Koreára irányítja a figyelmet, miközben az USA és Oroszország rendelkezik a világ atomfegyvereinek 90 százalékával. Gorbacsov meglátása szerint így Washington nem követelheti másoktól az atomfegyverek felszámolását, miközben kilép a szerződésből és atomfegyverek felhalmozására törekszik.

Gorbacsov szerint az Egyesült Államok valódi célja tehát megszabadulni minden jogi korlátozástól, hogy abszolút katonai fölényre tegyen szert. Ez viszont elérhetetlen cél, mivel a mai világban nem tud már egyetlen ország hegemóniát szerezni a többi felett, Washington törekvései ezért a globális stratégiai helyzet destabilizálását, káoszt és kiszámíthatatlan világpolitikát fognak eredményezni.

A volt szovjet vezető sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy lépjenek ismét a párbeszéd útjára Oroszországgal, amely - meggyőződése szerint - erre készen fog állni. Mint írta: a biztonsági kérdések megoldásának kulcsa nem a fegyverekben rejlik, hanem a politikában - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.02.14 16:18

@Panzerkraftwagen_Drei:
"...nem is Trumo?"
Elég ütődöttég ilyen állítás után a következőket írnod:
" a diplomáciában példátlan módon fenyegetődzik a jenki"
Aki Trump elnök külügyminisztere és így egyenesen az elnök utasításai szerint jár el.
Az ellenkezőjében hinni, pont olyan ostobaság, mint azt hinni, hogy a magyar külpolitikát nem Orbán, hanem a külügyminisztere határozza meg.
"Talán nem sokaknak tűnt ez föl, de a diplomáciában példátlan "
Talán meglepő, de számomra már rég feltűnt Trump szédült elefántként való viselkedése a politikában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.14 01:34

@Józsi1111: "Nem a jenkik, hanem Trump!"

Nem az átlag jenki, és nem is Trump. Trump inkább békülne az oroszokkal, aki követi a tevékenységét, az tudja. Nem, itt egy bizonyos amerikai csoport provokál, amit nevezhetünk katonai-ipari komplexumnak, CIA-nak, titkosszolgálatoknak, vagy háttérhatalomnak, nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez a csoport mostanában igencsak sarokba szorult (gazdaságilag is, de főleg katonailag), és ettől minden eddiginél agresszívabb és kiszámíthatatlanabb lett. Elég megnézni a mai cikket Pompeo magyarországi látogatásáról, ahol szinte visítva követelőzik és fenyeget, "ha sértitek a gazdasági érdekeinket, majd erőt alkalmazunk". Talán nem sokaknak tűnt ez föl, de a diplomáciában példátlan módon fenyegetődzik a jenki, már a látszatra sem adva. Egy sarokba szorított, agresszív, kiszámíthatatlan vadállatról van tehát szó, amely könnyen őrjöngeni és gyilkolni kezdhet, ki tudja mekkora vérfürdőt rendezve maga körül.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.02.13 23:50

@Panzerkraftwagen_Drei: 2019.02.13 21:23!
Nem a jenkik, hanem Trump!
De szerintem Trump nem agresszív, hanem hülye.
Gondolom Trumpot illetően megint nincs véleményed.
Vagy van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.13 21:23

Igen, pontosan. A buta, agresszív jenkik addig huzigálják a medve bajuszát, amíg az egyszer fölkel és odacsap. Akkor kezdhetjük újra a történelmet, már aki túléli.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html