Mihail Gorbacsov szerint Moszkva és Washington között már eddig is a hidegháború óta a legmélyebbre süllyedtek a kapcsolatok az ukrajnai konfliktus miatt, ám ez tovább rosszabbodott az elmúlt napokban, amikor az USA a szíriai konfliktus miatt összetűzésbe keveredett Oroszországgal hacker-támadásokkal vádolva Moszkvát.

Az oroszok és az amerikaiak közötti vita a múlt héten már odáig fajult, hogy Vlagyimir Putyin felfüggesztette a 34 tonna plutónium megsemmisítéséről kötött, 2010-es megállapodást. Pénteken pedig már az amerikai gépek lelövésével fenyegetőztek.

A 85 éves Gorbacsov hétfőn az RIA hírügynökségnek beszélt arról, hogy "a világ veszélyes ponthoz érkezett". Gorbacsov nem akart konkrét "receptekkel" előállni, de kijelentette:

ezt abba kell hagyni. Fel kell újítanunk a párbeszédet. Ennek felfüggesztése a legnagyobb hiba volt.

Úgy látja, az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kölcsönös bizalom teljesen összeomlott. A volt szovjet elnök szerint Oroszországnak és az Egyesült Államoknak újra el kell kezdenie tárgyalni a nukleáris leszerelésről és újra kell építeniük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat. Vissza kell térni a fő prioritásokhoz, nevezetesen a nukleáris leszereléshez, a terrorizmus elleni harchoz és a környezeti katasztrófák megelőzéséhez.