BUX
38971

Görög-finn megállapodás: csak készpénzfedezetről van szó

A finn segélybefizetések ellenében nyújtandó görög biztosítékokról folyó tárgyalásokon kizárólag készpénz fedezetről esett szó, egyéb tulajdonjogokról nem - közölte szerdán Evangélosz Venizelosz (Evangelos Venizelos) görög pénzügyminiszter egy rádióinterjúban.

MTI-Eco, 2011. augusztus 31. szerda, 13:58

A miniszter kijelentésével azokra az elmúlt napokban napvilágot látott médiajelentésekre reagált, amelyek szerint Finnország privatizációra szánt görög állami eszközöket is elfogadna fedezetnek támogatási befizetései ellenében. A miniszter az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy Finnország követelésével elszigetelődött az euróövezetben, a többi tagország ellenez minden hasonló megoldást.

A már korábban bejelentett megállapodás értelmében Görögország több száz millió euró készpénzfedezetet biztosít Finnország befizetései fejében az EFSF európai mentőalapba. Az EFSF finanszírozza a július 21-i euróövezeti csúcstalálkozón elfogadott 109 milliárd eurós második görög segélycsomagot.

A finn-görög megállapodást számos kritika érte a többi európai tagállam részéről és a probléma azóta a görög mentőcsomag egyik legnagyobb buktatójává nőtte ki magát. Az elmúlt két hétben a 17 euróövezeti tagország vezetői szinte naponta foglalkoztak a vitás kérdés megoldásának lehetőségeivel.

A német Handelsblatt uniós diplomatákat idéző szerdai cikke szerint viszont az EFSF igazgatója görög banki részvények fedezetként történő használatára tett javaslatot.

Görögország 10 millió eurós alapot létesített bankjai feltőkésítésére, amit további 20 milliárd euróval bővíthet a második segélycsomagból. A tőkejuttatás ellenében a bankok törzsrészvényeket bocsátanak ki a görög államnak. A Handelsblatt által idézett javaslat ezeket a részvényeket használná fel fedezetként.

Valerie Pecresse francia kormányszóvivő szerdán közölte, hogy Franciaország szerint a görög mentőcsomagot az euróövezeti egyezménynek megfelelően kell alkalmazni minden kétoldalú megállapodástól mentes módon. "Az egyezmény értelmében kell eljárni, nem más módon, hanem szigorúan az egyezmény értelmében. Ismételten hangsúlyozzuk: semmiféle kétoldalú megállapodásra nem kerülhet sor az egész euróövezet egyetértése és beleegyezése nélkül" - közölte újságírókkal a szóvivő a francia kabinet szerdai ülését követően.

Jyrki Katainen finn miniszterelnök szintén szerdán közölte, hogy az euróövezeti országok "napokon vagy heteken belül" megállapodnak a Finnországnak nyújtandó görög fedezet kérdésében.