A Görög Turisztikai Konföderáció arra számít, hogy 2016-ban 25 millió turista keresi fel Görögországot a tavalyi 23,6 millió után. Az utóbbi rekord volt az ország idegenforgalmának történetében - derült ki a Bloomberg tudósításából.

Ha ez a várakozás teljesül, az 800 millió euró (248 milliárd forint) pluszbevételt hozhat a görög idegenforgalmi iparnak - mondta egy lapinterjúban Andreasz Andreadisz, a lobbicsoport elnöke.

Ezzel egyidejűleg a török kulturális és turisztikai minisztérium is nyilvánosságra hozta előrejelezését. Eszerint idén tíz százalékkal zsugorodhat a Törökországba ékező turisták száma.

Régi ellentét

A két régi ellenfél ország az elmúlt évtizedekben az idegenforgalom terén is kemény harcot vívott egymással. Mindkettejük GDP-jének jelentős hányadát hozza ez a gazdasági ág. Az elmúlt egy-két évben azonban egy sor olyan esemény szenvedő alanyai voltak, amely kárt okozott imázsuknak a külföldiek szemében.

Törökország esetén az ankarai és isztambuli robbantások, valamint az orosz katonai repülőgép lelövése miatt megromlott orosz-török viszony jelentik a legfőbb gondot. Az utóbbi miatt a moszkvai kormány megtiltotta a döntően állami tulajdonban lévő idegenforgalmi cégeknek, hogy törökországi társasutazásokat szervezzenek.

Átirányított oroszok

Görögország azzal küszködik, hogy több tízezer menekült rekedt a területén, miután a balkáni országok és Ausztria lehetetlenné tették, hogy eljussanak Európa szívébe. A görög turisztikai ipar viszont nyert is valamit az elmúlt évek fejleményeiből, nevezetesen országuk lehet az új célpontja a Törökországból gyakorlatilag kitiltott orosz turistáknak.

Andreadisz várakozása szerint 900 ezer orosz érkezhet Görögországba idén, így a remélt bevételi többlet fele a módosabb oroszok költekezéséből folyhat be. A szakmai vezető ugyan nem tett megjegyzést az orosz-török viszonyra, azt azonban elismerte, hogy Görögország nehéz költségvetési helyzetében nagyon jól jönnek a nagypénzű, sokat költő orosz turisták.

Kockázatok

A vergődő gazdaság kevés bővülő ága közül az idegenforgalom az egyik. Ez hozza a GDP 18,5 százalékát, ami megközelíti az európai átlag felét. Andreadisz szerint az idei növekedés egy százalékpontot tehet hozzá a 2016-os GDP-hez. A turizmus összes bevétele tavaly 14,2 milliárd euró volt, ami 15 milliárdra mehet fel.

Vannak persze kockázati tényezők. Első helyen az athéni kormány és az ország hitelezői közti tárgyalások alakulása áll. Egyelőre nem sikerült megegyezni a nyugdíjreformról, ami nélkül aligha lehet kellően leszorítani a költségvetési kiadásokat.

Gondot jelentenek a közösségi utazási formák, köztük az Airbnb, amely mérsékli a szállodákban leköltött pénzt. Várakozások szerint a hivatalos idegenforgalom idén 200 millió euró bevételt veszít ezek miatt.

Kevesebb bevándorló

Végül ott a nagy kérdés: hány bevándorló érkezik illegálisan Törökországból a görög szigetekre idén? Naponta átlagosan 900 ember menekült szállt partra márciusban szemben a februári 2000-es átlaggal. Az elmúlt hetekben volt olyan nap, amikor senki sem érkezett, ám ebben kulcsszerepe lehetett a rossz időjárásnak. A jó idő visszatértével ismét több száz bevándorló tette meg a veszélyes tengeri utat a török és a görög partok között a jobb élet reményében.