Pierre Moscovici, az Európai Bizottság illetékes tagja arról beszélt, hogy a legutóbbi, két héttel ezelőtti rigai tanácskozás óta jobb lett a tárgyalások légköre, világos, lényegi haladást sikerült elérni lényegi kérdésekben, de sok még a megoldandó kérdés. Nem a mai tanácskozáson kerül majd pont a dolgok végére - fogalmazott a francia politikus.

Valdis Dombrovskis, a testület euróért felelős alelnöke kiemelte, hogy még nem készült el az az átfogó reformterv, amely teljesítené a mentőcsomagban még Athénnak félretett pénz folyósításának feltételeit. A lett politikus felidézte, hogy a mentőprogramot június végéig meghosszabbították, de Görögország likviditási helyzete miatt minél előbb le kellene zárni az egyeztetéseket.

Ezzel összefüggésben Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az Euronewsnak úgy nyilatkozott, hogy hazája teljesíti hitelezői felé fennálló kötelezettségeit, így a Nemzetközi Valutaalapnak a héten átutalandó 750 millió eurót is rendben ki fogják fizetni.

Dombrovskis azt is leszögezte: nem foglalkoznak olyan forgatókönyvekkel, hogy "mi van, ha...?", a cél a tárgyalások sikeres befejezése.

Arra az újságírói kérdésre, hogy készül-e B-terv arra az esetre, ha nem sikerül megállapodni a görögökkel, az eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter úgy válaszolt: "természetesen nem". Dijsselbloem szintén elmondta, hogy még "nincs végeredmény", a miniszterek hétfőn csak áttekintik, hogy miként haladnak az egyeztetések a - korábban trojkának, a görög választások óta csak "intézményeknek" nevezett - hitelezők, a bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank, valamint Athén között.

"Minden egyes héttel, amíg a tárgyalások folynak, egyre kevesebb idő marad a megvalósításra és a pénz folyósítására" - húzta alá Jeroen Dijsselbloem.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter világossá tette, hogy nem lát elég haladást a tárgyalásokon a vita lezárásához. Újságírói kérdésre úgy vélte viszont, hogy akár segítheti is az elhúzódó görög válság megoldását, ha Athén népszavazást kezdeményez a mentőcsomagról. "Talán ez lenne a megfelelő intézkedés, hogy a görög nép maga dönthesse el, hogy elfogadja-e azt, ami szükséges, vagy a másik utat választja" - fogalmazott Schäuble.