Görög népszavazás - A németek megdöbbentek

Megdöbbenéssel és meglepődéssel fogadták német politikai és gazdasági körökben kedden a görög miniszterelnök előző esti bejelentését arról, hogy az elmúlt heti európai uniós csúcsértekezleten elfogadott, az ország megsegítését célzó mentőcsomagról népszavazást rendeznek. A jövőt illetően szakértők az euroövezet végzetes válságát jelentő vészforgatókönyveket vázoltak fel.
Inforádió, 2011. november 1. kedd, 12:32
Fotó: Napi.hu

A német kormány hivatalosan egyelőre nem reagált Papandreu bejelentésére. A Merkel-kormány szóvivője meglehetősen visszafogottan csak annyit mondott, hogy a tervezett referendumról Berlin még semmifajta hivatalos értesítést nem kapott, ezért egyelőre nem foglal állást.

Nem hivatalos források szerint azonban német kormánykörökben is erős az értetlenség, különös tekintettel a csúcson született egyhangú megállapodásokra, valamint arra, hogy Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök a közelmúltban tett berlini látogatásakor a szükséges reformok végrehajtását minden alternatíva nélküli esélynek nevezte, és a népszavazás lehetőségére egyetlen szóval sem utalt.

Az idézet kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a csúcsértekezleten az uniós állam- és kormányfők világos elvárásokat fogalmaztak meg a görög adósságválság megoldásával kapcsolatban. Utalt arra is, hogy a Görögországnak szánt újabb mentőcsomag az év végére készülne el. A német kormány partnereivel együtt jelen pillanatban ezen dolgozik - hangoztatta a szóvivő.

Szakértők első állásfoglalásaikban ugyanakkor jóval szókimondóbb és borúlátóbb álláspontot fogalmaztak meg. Emlékeztettek arra, hogy a görög lakosság túlnyomó többsége a drasztikus takarékossági intézkedések ellen van, és elutasítja Görögországgal szemben - a támogatás fejében - szabott feltételeket.

Ennek kapcsán úgy értékelték, hogy a tervezett referendumon a csúcson született megállapodásokat a többség elveti. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat az euroövezeti térségre - vélekedtek a szakértők, utalva arra, hogy ebben az esetben Görögország semmilyen segélyre nem számíthat. Ennek kapcsán a lehetséges vészforgatókönyvek között a görög államcsőd elkerülhetetlen bejelentését, továbbá Görögországnak az euroövezetből való kilépését, sőt kizárását említették.

Hasonlóan vélekedtek legelső értékeléseikben a német üzleti lapok is. Mind a Handelsblatt, mind a Financial Times Deutschland úgy vélte, hogy a referendum bejelentésével a görög kormány hatalmas kockázatot vállalt, a következmények pedig kiszámíthatatlanok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arabic, 2011.11.02 15:44

@fpaul: hát ezt vityának is látnia kéne, hogy "nem uniós fizetésnél, nem uniós szintű adót" kérni/kötelezni "illetlenség".

Kiváncsi vagyok, melyik német/osztrák/belga/holland Zsidaj politikus volt a kitalálója annak hogy ők megprivatizálnak itt mindent (értsd, bezárom, felszámolom, csak a piaca kell, veszteségbe hajtom, stb.) kiszivattyúzzák a pénzt és mi meg X évtized után fellázadunk hogy még mindig nem úgy élünk ahogy 20 éve megígértétek, aztán ezek meg csodálkoznak, hogy "jé, ezeknek nem tetszik a rendszer?!"

hát az Eu egy olyan játék ahol mindegy hogy ki lép be Németo, Au, Fr, nyer. (csak és kizárólag)

Ez a rendszer, ha nem tetszik ka..d be még egyszer. Levezethetnék közgazdaságilag hogyan lesz itt eu-s fizetés 10 éven belül, nyakam rá hogy nem tudják megtenni a tisztelt elemző urak a deutsche bankban...

Persze hogy nyakig eladósodik a sok kis tagállam, amikor a Nyugat gyakorlatilag szétverte a neki szükséges iparokat, a korábbi jóléti intézkedést meg hitelből finanszírozták, hiszen hogy adod el a választópolgárnak hogy "nincs ipar ami megtermelje az értéket, a németek meg nem fognak segélyt fizetni, de a termelés náluk van, a boltok termékei onnan jönnek nem kis hazánkból". Ez a duma tuti választási befutó. Illetve amíg van az az 1-2 ember akit könnyű megkenni, addig ez így fog menni. Mert egy iparág vezetőit nem lehetne megkenni, de elég ezt a legfelsőbb szinteken elintézni, ill az Eu parlament majd hoz döntést arról hogy mi jó nekik, aztán nekünk meg kuss.

szóval nekünk csak kuss van. vagy mehetünk a görögök után, kikergethetjük -már megint- az osztrákokat innen, és várhatjuk a csodát. (mert akkor ők is hazazavarnak minket, és ugrott 1-200e külföldi munkahelye)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fpaul, 2011.11.02 15:05

@megalodon:kedves megalodon az,hogy másodszor válaszolok a cikkre utánad nem személyesen a te véleményedröl szól csak idörendröl. A németek mint az unió "önzetlen"létrehozoi biztos nem vették észre az európai országok különbözöségeit ezért nem is tudhatták,hogy miután az összes német érdekeltségű céget bebetonozták az unióba és egységes árakat hoztak létre /önzetlenül/ezáltal pont a régi rendszert vitték más országokba.Ugyanis görögországba nincs német szintű fizetés tehát német szintű adófizetés sem lehetséges.konkluzió:Aki másnak vermet ás maga esik bele./de mindig/mert ez már politika.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mazaki, 2011.11.02 14:58

Ne legyünk már ennyire borulátók! A görög szállodákat még nem rombolták le, a Propolisz tetejéről sem hordták még le a romokat és a turisták Meteórákig eltudják nézegetni a hegytetőre odacsinált kolostorokat! A tenger kék, a nap süt, a Merkel meg nő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.11.02 14:37

A gorogok utan valoszinuleg az olaszok kovetkeznek, mivel sokkal nagyobb az allamadossaguk, mint a gorogoke es ennek az elszabadulasa nagyobbat is "fog szolni".
Egyebkent Gorogorszag nem a szabadsagharc utjara lepett (nehogy mar megdicserjuk oket azert, mert -ugymond- meg akarnak lepni a sajat sz@rjuk elol!) hanem az azonnali -penzugyi ertelemben vett- megsemmisulest kockaztatja: kilepes utan (sot, lenyegeben a kilepes hivatalos bejelentesekor) orult inflacio kezdodne, es be kell(ene) vezetni a drachma-t (vagy valami fizetoeszkozt, a nev lenyegtelen) ami kb. annyit erne, mint a papir, amire nyomtak. Ez lenne az ugynevezett "szabadsagharc" legelso eredmenye es a tobbit sem nehez kikovetkeztetni.
A gorogok vagy (EU-n belul) megszoritanak, vagy az 1929-ben talaljak magukat.

Hazai viszonylatban se legyenek senkinek illuzioi, mert az elmult masfel evnek koszonhetoen (valsagado, egykulcsos szja, jovedekiado- es afaemeles, rogzitett arfolyamu egyosszegu vegtorlesztes) Magyarorszag is idejuthat, es lehet, hogy nem is sokara. Kivancsi leszek arra, hogy -ha ez tenyleg bekovetkezik- ekkor majd melyik politikus mer majd kiallni a tomegek ele, es szabadsagharcrol beszelni.

Nem az EU-t kell ujra alkotni, hanem vegre egyseges koltsegvetesi szabalyozasokat kell bevezetni barmifele kibuvo es engedmeny nelkul. Maskepp nincs ertelme az egesznek, mint ahogy ezt a "mellekelt abrak" mutatjak is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.11.02 13:28

@RealMan: "megpuccsolja...." Tartok tőle , ez nem lesz olyan egyszerű
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html