"Az a cél, hogy megegyezzünk még a (vasárnapi) referendum előtt, ha lehetséges" - mondta szerdán a tárcavezető az RTL francia kereskedelmi rádióban néhány órával az Eurogrop, az euróövezeti pénzügyminiszterek telefonkonferenciája előtt, amelyen egy új, ezúttal 2010 óta már a harmadik segélycsomag fognak tárgyalni annak érdekében, hogy Görögország ne sodródjon ki az euróövezetből. "A megállapodás lehetősége létezik, ez már valami" - vélte Sapin.

A pénzügyminiszter cáfolta azt a feltételezést, hogy a népszavazás elkerülése a cél, de azt elismerte, hogy a nem győzelme "azt a kockázatot hordozza magában, hogy Görögország kisodródik az euróövezetből". Szerinte ugyanakkor "a referendum a görög kormány, a görög parlament döntése. Nem nekünk kell kívülről megmondani, hogy kell-e népszavazást rendezni vagy sem" - hívta fel a figyelmet a francia kormánytag.

Sapin nem ért egyet azzal, hogy Berlin lenne a legszigorúbb európai partner a tárgyalásokon az öt éve a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank pénzügyi támogatásából élő Athénnal szemben. Úgy vélte, a kisebb országok a legszigorúabbak, "akik az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tettek", ezek között megemlítette Szlovákiát és Szlovéniát. "Ezek az országok azt mondják Görögországnak: én megtettem az erőfeszítéseket, azóta jobban megy nálam. Te is tegyél erőfeszítéseket, de ne kérd azt, hogy az én népem segítsen neked ebben, miközben nálad a minimálbér és a nyugdíjak magasabbak, mint nálam" - fogalmazott Sapin.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből. A 2010-ben indított második hitelprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részletének folyósítási feltételeiről folytak egyeztetések az elmúlt napokban, de szombaton eredmény nélkül értek véget a tárgyalások, kedden éjfélkor pedig hivatalosan is lejárt a program. A görög kormány kedden az utolsó pillanatban a mentőcsomag meghosszabbítását kérte, de ezt az eurózóna pénzügyminiszterei elutasították.