Martin Selmayr közölte, hogy a görög javaslat eljutott a trojka mindhárom tagjához, így az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank is megkapta. A Twitteren közzétett hírhez Juncker kabinetfőnöke annyit fűzött hozzá: "nehéz szülés" volt az új görög javaslatcsomag formába öntése.

Athén már órákkal korábban közölte, hogy elküldte új javaslatait a hitelezőknek, de ezt - megerősítés híján - egyes megfigyelők kétségbe vonták. Selmayr volt az első, aki hivatalosan megerősítette a javaslatok beérkezését.

A trojka Görögországnak nyújtott támogatási csomagja, amelyből 7,2 milliárd eurót még nem folyósítottak, június 30-án lejár. Ugyanazon a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Az intézmények a fennmaradó 7,2 milliárd átutalásának előfeltételeként azt várják a görög kormánytól, hogy hiteles és fenntartható gazdasági szerkezeti reformot valósítson meg.

A görögök mindeddig nem tettek le az asztalra elfogadható reformcsomagot. Miután csütörtökön eredménytelenül zárult az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozása, hétfőre rendkívüli tanácskozásra hívták össze Brüsszelbe az eurózóna országainak állam-, illetve kormányfőit a görög kérdés rendezése érdekében.