Görög válság: itt a brüsszeli nyugtatás

Görögország hitelezői megkapták az athéni kormány legutóbbi megállapodási javaslatait az államcsőddel fenyegető görög adósságválság ügyében, és az előterjesztés jó tárgyalási alapot jelent a kérdés rendezése érdekében hétfőn rendezendő uniós csúcsra - közölte hétfőre virradó éjjel Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kabinetfőnöke.
MTI-Eco, 2015. június 22. hétfő, 07:57
Fotó: Reuters

Martin Selmayr közölte, hogy a görög javaslat eljutott a trojka mindhárom tagjához, így az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank is megkapta. A Twitteren közzétett hírhez Juncker kabinetfőnöke annyit fűzött hozzá: "nehéz szülés" volt az új görög javaslatcsomag formába öntése.

Athén már órákkal korábban közölte, hogy elküldte új javaslatait a hitelezőknek, de ezt - megerősítés híján - egyes megfigyelők kétségbe vonták. Selmayr volt az első, aki hivatalosan megerősítette a javaslatok beérkezését.

A trojka Görögországnak nyújtott támogatási csomagja, amelyből 7,2 milliárd eurót még nem folyósítottak, június 30-án lejár. Ugyanazon a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Az intézmények a fennmaradó 7,2 milliárd átutalásának előfeltételeként azt várják a görög kormánytól, hogy hiteles és fenntartható gazdasági szerkezeti reformot valósítson meg.

A görögök mindeddig nem tettek le az asztalra elfogadható reformcsomagot. Miután csütörtökön eredménytelenül zárult az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozása, hétfőre rendkívüli tanácskozásra hívták össze Brüsszelbe az eurózóna országainak állam-, illetve kormányfőit a görög kérdés rendezése érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.22 08:34

....magasabb áfa ,alacsonyabb bérel-nyugdíjak ,magasabb multiadók -bankadók ....,és már van is pénz mindenre ...3 % alatti hiányra ,és csökkenő gdp arányos adósságokra ! ...

..ajánlat portugál-francia-olasz -spanyol barátainknak is ! ...kettős-mérce eu !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html