Görög válság: közel már a megállapodás?

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerint immár Athén hitelezőin múlik, hogy megszületik-e az országa államcsődjét megakadályozó megállapodás, Angela Merkel német kancellár ugyanakkor leszögezte, hogy ehhez még "rengeteg munkára" van szükség.
MTI, 2015. június 23. kedd, 07:36
Fotó: Reuters

Ciprasz hétfőn késő este, az államcsőddel fenyegető görög adósságválság rendezését célzó rendkívüli eurózóna-csúcs után közölte: kormánya legutóbbi megállapodási javaslatát az európai intézmények elfogadták a további tárgyalások alapjául. Ezzel "a labda az európai intézményeknél van" - fogalmazott.

Angela Merkel azt mondta, hogy a görög fél legutóbbi javaslata "jó kiindulási pont", de a megállapodáshoz "rengeteg munkára van szükség, miközben a rendelkezésre álló idő nagyon rövid". A német kancellár egyúttal kizárta, hogy elengedjék Görögország adósságának egy részét, és azt is leszögezte, hogy nem került szóba egy Athénnak nyújtandó esetleges újabb - harmadik - pénzügyi mentőcsomag a tárgyalásokon.

Francois Hollande francia elnök pozitívan értékelte a görög javaslatokat, a valutaunió pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője, a holland Jeroen Dijsselbloem ugyanakkor Merkelhez hasonlóan arra figyelmeztetett, hogy kemény munka vár a felekre.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője közölte, hogy a legutóbbi görög javaslat "valamelyest előrelépést jelent, és sokkal részletesebb, mint ami eddig rendelkezésünkre állt". Leszögezte azonban, hogy "még korántsem vagyunk a (megállapodáshoz vezető) út végén".

Uniós források az AFP francia hírügynökségnek azt mondták, Athén vasárnap benyújtott új javaslata 90 százalékban eleget tett a hitelezők elvárásainak. Az egyik fennmaradó vitás kérdés az áfaemelés: a hitelezők a GDP arányában 1 százalékos többletbevételt hozó emelést akarnak, Athén viszont 0,75 százalékos áfanövelést irányzott elő. A hitelezők egyebek mellett azt várják, hogy a görög kormány növelje a szállodákra és éttermekre kivetett forgalmi adót.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank által Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, s ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Ez utóbbit Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői trojka folyósítaná neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét. Erre azonban a hitelezők csak olyan takarékossági intézkedések fejében lennének hajlandóak, amelyeket a januárban a megszorítások eltörlésének ígéretével hatalomra jutott görög kormány nem akar meghozni. Államcsőd esetén kétségessé válna Görögország eurózónabeli, illetve egyes értékelések szerint európai uniós tagsága is.

Szerdán sok minden eldől

Az eurózóna pénzügyminisztereinek szerda este kell előkészíteniük a görög mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete és a cserébe Athén által végrehajtandó intézkedéscsomagról szóló egyezséget, amelyet csütörtökön tárgyalnak majd meg a tagállamok vezetői - közölte az Európai Tanács elnöke, miután véget ért hétfőn késő este az eurózóna állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója.

A Görögországot fenyegető fizetésképtelenség miatt összehívott rendkívüli csúcs után Donald Tusk tudatta, hogy az Athén által benyújtott legújabb javaslat a hitelfolyósítást és a reformprogramot ellenőrző, illetve koordináló, korábban csak trojkának nevezett intézmények előzetes elemzése szerint pozitív lépésnek tekinthető, de a munkának folytatódnia kell a pénzügyminiszterek szintjén szerda este, hogy csütörtökre az egyeztetések eredménye az unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója elé kerülhessen.

A cél a legrosszabb forgatókönyv, az ellenőrizhetetlen és kaotikus "Graccident", Görögország mindenki legjobb szándéka ellenére való kisodródásának elkerülése volt, aminek érdekében két dolgot szeretett volna elérni. Egyrészt, hogy a megakadt egyeztetések új lendületet kapjanak, ami az új javaslatokkal szerinte teljesült; másrészt, hogy az összes állam- és kormányfő tisztába kerüljön a lehetőségekkel és azok korlátaival. Ciprasz miniszterelnök arról biztosított, hogy Görögország kész a konstruktív munkára" - mondta Tusk.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője úgy fogalmazott, hogy a görög javaslat jelentős lépés abba az irányba, amelyet az intézmények elvárnak, s bízik abban, hogy a valutaövezet pénzügyminisztereiből álló Eurócsoport olyan eredményt ér el, amelyet az uniós csúcs elé lehet vinni. Az a benyomásom, hogy most nem csak a szándék lesz meg a megállapodásra, hanem maga a megállapodás is - hangoztatta Juncker, hozzátéve, hogy az idő szorítása miatt nem is nagyon van más lehetőség.

A görög államadósság egy részének lehetséges elengedését firtató újságírói kérdésre Juncker leszögezte: nem ez a megfelelő idő ennek megvitatására. Görögországi tőkekorlátozásokról a csúcstalálkozón nem esett szó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.23 12:06

@matolcsy: . Merkel, Hollande, Draghi bekerült a történelemkönyvekbe mint a görög gazdasági csőd felelősei...nem teljesen ..,40 éve folyik a geopolitikai jólét az egész Mediterrán világban ,termelés -munka nélkül !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.23 12:05

@Hajnalka_vagyok: lottek az unortodoxiadnak...a görögök baja ,nem a mienk !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.06.23 11:41

A görög csődtömegtől mielőbb szabadulni kell. Szégyen, hogy az agyonadóztatott európaiak pénzét a görög lefolyóba öntik. Grexit! Minél előbb, annál jobb, annál kisebb a veszteség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.06.23 11:23

@hunorti: lottek az unortodoxiadnak... cask lelki beteg ne legyel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.06.23 09:45

@matolcsy: z unió már a "grexit"-el is beégett...nem kicsit.
Graçcident...ennyire futja.
Már a szavakat sem találják.
Kész. Merkel, Hollande, Draghi bekerült a történelemkönyvekbe mint a görög gazdasági csőd felelősei.
Minden más politikai tettük eltörpül mögötte.
A Reichstag égett utoljára ekkorát.

*************************************************************

Matolcsynak nalad tuti tobb esze van..
Grexident a gorogok onkent tavozasa lenne,
Graccident pedig akaratuk ellenere valo kizarasuk egy rossz manover kovetkezteben..
Nagyon is hogy talaljak a szavakat..
Az EU beeget a Grexidentel?? valoban, mar gorog kormany zarja a grexident lehetoseget, mondvan erre mandatuma sincs.. mivel a gorog nep elutasitja.. pedig azzal fenyegetoztek korabban..
EU nyert mikor azt mondta.. ha ezt akarjatok nem akadalyozzuk meg..
most amit gorog kormany tesz, hogy ekeruljek a Graccidentet.. mivel a gorog nep ezt sem akarja..
Gorog gazdasagi csod felelosei?? meghamisitott adatok.. Brusszel fele..
Gorog gazdasag csodbe volt mar a valsag elott is de kozmetikaztak az adatokat, adossag csere amcsi bankokkal.. stb..
Szerintem itt maximum te egsz be de nagyon.. olvass utana dolgoknak.. mert szegenyt hozol meg Matolcsyra is..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html