Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendkívüli tanácskozást tartott az Európai Központi Bank (ECB) vezetősége azt követően, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei nem tudtak megállapodni Görögország hitelezésének felújításáról - jelentette a Guardian. A tanácskozás délben kezdődött telefonos távkonferencia módszerével. A Twitteren megjelent gyorshírek alapján ennek az ülésnek már vége is, de uniós tisztviselők nem kommentálták az ECB ELA rendkívüli tőkejuttatással kapcsolatos döntését. Az ECB a Bloomberg és a Reuters tudósítása szerint közölte, hogy megemeli a rendkívüli tőkejuttatási plafont, igaz összeget nem közölt. Egyes meg nem erősített hírek szerit a görög program hat hónapos meghosszabbításáról beszélnek - ezt azonban még senki nem erősítette meg.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsa, az eurócsoport csütörtökön mindössze egy órát tárgyalt a görög válságról, ami azt jelzi, hogy a felek nem mozdulnak lövészárkaikból. Ugyanakkor a francia pénzügyminiszter, Michel Sapin azt nyilatkozta a Dow Jones Newswiresnek még pénteken, hogy az eurócsoport még a hétfői rendkívüli uniós csúcs előtt összeül.

Az athéni központi bank azt kérte az ECB-től, hogy emelje meg az ország euróellátásának utolsó forrását, az ELA keretösszegét. Ez valamivel több mint 84 milliárd euró. Ez az a hitel, amelyet a központi bank továbbhitelezhet a kereskedelmi bankoknak. Az athéni Kathimerini című lap értesülése szerint 3,5 milliárd dollár pluszforrást kért a görög fél. Az ECB legutóbb szerdán emelte meg a keretet 1,1 milliárd euróval.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök eközben kijelentette, hogy felső szintű politikai döntésre van szükség Görögország ügyében. Szerinte csak az eurózónás kormányok vethetnek véget a válságnak. Ezért pozitív fejleménynek tartja, hogy ezek első emberei csúcstalálkozón egyeztetnek hétfőn.

Az európai tőzsdéket nem rázták meg a legfrissebb fejlemények, ami a Guardiannak nyilatkozó szakértők szerint arra utal, hogy a befektetők tényleg beárazták az államcsődöt és a görögök kiesését a közös európai valutát használó országok közösségéből.

A Der Spiegel Online banki forrásokra hivatkozva minden bizonnyal már az első tőkekorlátozásokról adott hírt. Eszerint az egyik görög bank menedzsere pénteken délelőtt azt mondta, hogy nem tudnak minden készpénzfelvételi igényt kielégíteni, ha az ügyfelek az elmúlt napokban megszokott módon akarják kivenni a pénzüket a számláikról. Hírek szerint volt, aki 5000 eurót akart felvenni, de azt mondták neki, hogy csak 1000-et kaphat - az említett bankár szerint nem arról van szó, hogy ne lenne elég tartalékuk, hanem inkább arról, hogy nem tudják olyan gyorsan a pénztárakba juttatni, mint kellene.