Görögország visszatér a kötvénypiacra

Görögország a korábban tervezettnél előbb, már az első fél évben visszatér a kötvénypiacra - jelentette be a görög pénzügyminisztérium egyik illetékese szerdán.
MTI-Eco, 2014. március 19. szerda, 16:49
Fotó: Reuters

A hat éve recesszióban lévő ország négy éve nem ad el 12 hónapnál hosszabb futamidejű adósságpapírt, mivel a kötvények hozama rekordmagasságúra nőtt. Az állampapírpiacon ezért csak legfeljebb egyéves lejáratú kincstárjegyeket értékesít.

A pénzügyminisztériumi illetékes azt mondta, hogy kihasználva a kötvényhozamok esését, a tervezett második fél év helyett már az első fél évben kötvénnyel jelentkezik Görögország.

"Azt, hogy pontosan mikor, még nincs eldöntve, a hosszú ideje első kötvény azonban nagy valószínűséggel 5 éves lejáratú és nem túl nagy, 1,5-2 milliárd euró összegű lesz" - mondta el az illetékes.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.03.20 13:22

@jobbajobb:

Ott nem a termelékenység hiánya volt csak a fő gond, hanem az igen rossz adózási morál, és rendkívül bőkezű szociális rendszer, gazdasági teljesítményt messze meghaladó fizetések, az Euróövezethez való csatlakozás erős gazdasági alapok nélkül, tényleges kritériumok sose teljesültek igazán, papíron ami szerepelt, az, hogyan is felelt meg már egy másik történet. Görögország ne állt készen a csatlakozásra, mert ehhez gazdaság nem volt megfelelő, strukturális hibák is voltak, ennek ellenére csatlakozás után felnyomták a béreket, ami tovább rontotta a versenyképességet, és német bankszektorból érkező forró tőke, meg is pecsételte a felelőtlen gazdaság politikát folytató ország sorsát.. de erről még hosszasan lehetne beszélni, arról is, hogy rejtették el a tényleges adatok stb.

Magyarország is nagyon messze áll attól, hogy csatlakozzon, ehhez gazdaságilag igen sokat kellene fejlődni, de fő probléma mind emellett a morál, ami miatt én nem engedném az ország csatlakozását, addig amíg populizmus ilyen szinten meghatározó és felelősség elől menekülő politikus az Eurót használják pajzsnak semmi féle -képpen sem. Az IMF szívességet tett az országoknak, hogy elvitte az adott kormányok helyett a balhét, vagyis hagyták rájuk mutogassanak, és végre hajthassák a szükséges reformokat, kiigazításokat stb. De erről is lehetne még hosszasan írni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.19 22:03

..sok-sok turista majd költi a pénzt megint ...,persze ,ha semmit nem fognak termelni ,akkor megint végük lesz ,mint a botnak ,két végük..!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.03.19 21:13

@na4:

Ez a befektetok dontese, jelenleg maga Soros Gyorgy is bekivan fektetni Gorogorszagba, a recesszio 6 ev utan lassan veget er. Gorog problemaba nem akarok belemenni, de ok aztan tenyleg sokat koszonhetnek maguknak is, amikor az emberek adot nem igen fizettek mert annak nem volt nagy divatja, vagz ugy fizettek vagyis kerultek ahogy akartak, szinte ingyenes uzemanyag, 14. havi fizetes stb, Euro Zona csatlakosnak feltelei se voltak meg, de papiron azert oda lehetett irni, aztan fizeteseket nemetszinvonalra felnyomtak, amit aztan kotveny kibocsatasokkal fedeztek, es kulonbozo kedvezmenyekkel vallalkozasoknak. Hogy mikor dol ossze ido kerdese volt, a valsag ezen csak gyorsitott. De egyszer ugy nezki hamarosan ok is kijonnek belole, es ugynezki jobban mint a csodot jelentett Argentina, ami meg sokaig nem tud vissza terni a toke piacokra, vagy csak igen rossz feltetelekkel. Ok csodot jelentettek, es kilabalas regebb ota tart, es tovabb fog tartani mint a gorog ugynevezett csod, ami igazi csodtol azert messze van, Argentina ami csodbe mar kozelebb van ahhoz amit csodnek neveznek. De tovabb nem szivesen reszleteznem, mert ebbol hosszu vita lenne, vagy talan lesz is itt, ahogy az kommenteloket ismerem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.03.19 20:38

A görögöknek pénzt adni annyi, mint kiönteni a lefolyóba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html