Görögországnak távoznia kell az euróövezetből - Greenspan

Görögországnak várhatóan távoznia kell az euróövezetből, mert további tagsága sem a görög gazdaság, sem a valutaunió érdekeit nem szolgálja - mondta a BBC-nek Alan Greenspan.
MTI-Eco, 2015. február 8. vasárnap, 23:56
Fotó: Reuters

A Fed volt elnöke a BBC rádió közéleti 4-es csatornájának hétvégi politikai magazinműsorában kijelentette: a jelenlegi euróövezeti válságot nem látja megoldhatónak úgy, hogy Görögország továbbra is a valutaunió tagja marad. Greenspan szerint csak idő kérdése, hogy mindenki felismerje: a válás a legjobb stratégia.

A Fed 88 esztendős egykori vezetője szerint ha Görögország nem kap további kölcsönöket, az óhatatlanul törlesztési csődhöz és Görögország euróövezeti távozásához vezet. Greenspan nem tudja elképzelni, hogy az eddigi "megannyi csalódás után" ki lenne hajlandó újabb hiteleket adni Görögországnak. Véleménye szerint sem Görögországnak, sem a többi valutauniós gazdaságnak nem jó, ha Görögország továbbra is az euróövezet tagja marad.

Egyes londoni elemzőházak sem zárják ki a "Grexit" lehetőségét, vagyis Görögország távozását az euróövezetből. Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét. Ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel "baleset", semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a radikális baloldali kormánypárt, a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.

Greenspan kijelentette: személyesen soha nem volt nagy rajongója az eurónak, egyebek mellett azért, mert a valutaunió létrehozása "gazdasági köntösbe bújtatott geopolitikai döntés volt", amelyet az Európából kiindult két világháború diktált. Nehezen tudja elképzelni az euróövezet fennmaradását a tagországok politikai integrációja nélkül. Greenspan szerint nem is lenne elégséges az eurógazdaságok költségvetési integrációja, hanem teljes politikai unió kellene ahhoz, hogy az euró jelenlegi formájában tovább működhessen.

Véleménye szerint például Németország, Ausztria, Hollandia, Luxemburg és Finnország részvételével létrejöhetne valamilyen politikai unió, de ebben Dél-Európa nem kaphat szerepet. Az euróövezet fenntartása jelenlegi formájában az összes tagállamra terheket ró, és megvan a veszélye annak, hogy nem csupán Görögország, hanem több más déli tagállam is távozni kényszerül.

George Osborne brit pénzügyminiszter egy másik vasárnapi BBC-műsorban kijelentette, hogy a brit kormány "készenléti tervek" kidolgozásába fogott arra az esetre, ha Görögországnak távoznia kellene az euróövezetből. Nem részletezte e terveket. A pénzügyminiszter szerint ezért meg kell akadályozni, hogy a válság kicsússzon az ellenőrzés alól, és nemzetközi szintű fellépéssel kell feloldani a Görögországgal kapcsolatos jelenlegi patthelyzetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mecsabesz, 2015.02.09 17:50

@ingyen: http://mozgasterblog.hu/blog/mit-akar-amerika

Miről szól a TTIP? Gazdasági növekedés vagy életminőség?

"Részlet:

. A TTIP-nek erre is van válasza, az ISDS, az ún. befektető versus állam vitarendezési mechanizmus, amelynek értelmében a magánvállalatok magánbíróságokon megtámadhatják a demokratikusan elfogadott törvényeket és kártérítésre, valamint törvényeik megváltoztatására kötelezhetik a nemzetállamokat, amennyiben azok veszélyeztetik profitelvárásaikat. Például, ha egy amerikai vállalat génmódosított terméket szeretne Magyarországon forgalmazni, de ezt a magyar törvények tiltják, akkor az amerikai vállalat beperelheti a magyar államot egy választott magánbíróság előtt a TTIP-ben biztosított jogok alapján. Nonszensz."

Ha te ezt akarod, persze-persze lelked rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.09 15:02

2010 óta csőd van ....,nálunk nem ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2015.02.09 13:12

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2015.02.09 10:44

@ingyen: TTIP tudod mit takar? Te azt akarod, hogy minden félreértésért agyon legyél perelve és fizetni fogsz mint a köles (függetlenül attól, hogy, ki lesz kormányon). Nem véletlenül ellenzik ezt más országokban is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2015.02.09 09:47

@na4:

ja.
és persze egy amcsi.
európában már csak bolsik vannak.

sztem egyébként most az lesz, hogy megint adnak nekik valami átmeneti pénzt avval, hogy x hónapon belül vagy megcsinálják a reformokat, vagy lapát. és közben mindenki felkészülhet a grexitre.
most az ukrán válság miatt is gáz lenne még egy kontrollálatlan grexitet bevállalni.

idénre 4 nagy feladat van az eu-an:
-szét kell bszni az illebereket: oroszok, orbán, erdogan
-szét kell bszni az unortodox "gazdaságpolitikát" - matolcsy
-ki kell bszni a görögöket
-le kell tárgyalni a TTIP-et az usával.

ha ezeket megoldják, akkor lehet itt valami értelmeset csinálni, különben kalap szr az egész eu.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html