Görögországot kikapcsolták

Újabb általános sztrájk bénítja meg Görögországot.
NAPI, 2010. június 29. kedd, 09:44
Fotó:

Ma nem indult be Görögország: a két legnagyobb szakszervezet 24 órás sztrájkkal igyekszik nyomást gyakorolni a parlamenti képviselőkre, akik ma kezdik vitatni a jelentős megszorításokat tartalmazó nyugdíj- és a munkaügyi reformot. Az intézkedések részei annak a hároméves programnak, amelyet Athénnak át kell vernie a parlamenten ahhoz, hogy Görögország hozzáférhessen az EU és az IMF 110 milliárd dolláros kedvezményes hitelkeretéhez.

A szocialista kormány nem csupán a szakszervezetek ellenállásával szembesül, hanem saját pártjának képviselői körében is elégedetlenséggel kell számolnia. A ma kezdődött vitában dönteni kellene a nyugdíjkorhatár emeléséről, a nyugdíjak és a minimálbér csökkentéséről, továbbá a munkavállalók elbocsátásának megkönnyítéséről.

A sztrájk miatt a kormányhivatalok és az önkormányzati irodák zárva vannak, a kórházak, a rendelőintézetek és az állami vállalatok takarékon működnek. A helyi közlekedés akadozik a légi közlekedést a helyi repülőterek dolgozóinak sztrájkja bénítja meg, a hajózást a kommunista szakszervezetek befolyása alatt álló dokkmunkások munkabeszüntetése állítja le.

Az általános sztrájkok rendszeresen erőszakkal párosulnak Görögországban - legutóbb május 5-én egy anarchista csoport felgyújtott egy bankot, három ember halálát okozva.

HOZZÁSZÓLÁSOK