Az adósok védelmére, hatékonyabb és gyorsabb informálására vonatkozó szabályozási javaslatokat jelentett be a hatóság Amerikában, miközben az árverezések teljes gőzzel folynak. A javasolt változtatások többek között az alábbiakról szólnak:

  • megkövetelnék a jelzálogszolgáltatóktól (többnyire bankoktól), hogy a kézhez vételtől kapott 30 napon belül vegyék figyelembe a bajba került hitelesek teherkönnyítési kérelmét
  • a szolgáltatók nem folytathatnák (kezdhetnék meg) az árverezéseket, amíg meg nem hozzák az esetleges hitelszerződés-módosításról szóló döntést.

A szabályok minden jelzálogszolgáltatóra vonatkoznának, nem csak az öt legnagyobb amerikai bankra, amelyeknek az év első felében 25 milliárd dollárt kellett kifizetniük a hitelek szabálytalan adminisztrációja miatt megjelent keresetek miatt.

A bankok kapacitása véges, ezért egyre több hitelt adnak el specialistáknak, akik nagyobb szakértelemmel rendelkeznek a követeléskezelés és -behajtás területén. A múlt héten például a CitiMortgage jelentette be, hogy 158 millió dollárnyi jelzáloghitelt ad el a Carrington Capitalnek, amely ilyen hitelek kezelésére specializálódott.

Június végén az amerikai jelzálog fedezetű lakáshitelek 11,9 százaléka, vagyis mintegy 5,8 millió darab hitelszerződés volt nem fizető, vagy állt árverezés alatt az amerikai jelzálogbankárok szövetségének adatai szerint. A második negyedévben a korábbi eső trenddel ellentétben növekedett ez az arány.