Az amerikai kormány hivatalai összehangolt erőfeszítésbe kezdtek annak érdekében, hogy útját állják az orosz hackereknek, akik minden bizonnyal megpróbálják majd manipulálni az elnökválasztás végeredményét - tudósít a Business Insight.

A védelmi akció élén a Fehér Ház és a Belbiztonsági Minisztérium szakértői állnak, ugyanakkor részt vesz a "hadműveletben" a CIA, a Nemzetbiztonsági Hivatal, illetve az USA számos többi hírszerzéssel és kémelhárítással foglalkozó ügynöksége is.

A szervezetek igyekeznek felkészülni minden lehetséges forgatókönyv kezelésére.

Becsukják az országot

A szakértők azt tartják a legrosszabb lehetőségnek, hogy a választás napján egy kibertámadással kikapcsolják az internet egy részét az USA-ban.

Ez hasonló lenne ahhoz, ahogy néhány nappal ezelőtt egy hackerakció ideiglenesen kiütött számos népszerű weboldalt, köztük a Twittert, a Spotifyt és a PayPalt. Ezt a támadást egyes szakértők szerint az oroszok indították egy a választás napjára tervezett lefagyasztás főpróbájaként.

Valamivel kevésbé veszélyesnek látszik, hogy olyan hamis dokumentumokat hoznak nyilvánosságra, amelyek árthatnak egyik vagy másik jelöltnek, miközben már nincs idő a leleplezésükre.

Vádak

Az amerikai kormány az orosz titkosszolgálatot tette felelőssé azért, hogy ellopták és nyilvánosságra hozták a Clinton-kampány egyes vezetőinek elektronikus leveleit.

Hillary Clinton demokrata jelölt azzal vádolja az orosz vezetést, hogy ellenfelét, a Vlagyimir Putyin orosz államfővel szemben megengedő álláspontot elfoglaló Donald Trumpot, a republikánusok jelöltjét igyekszik győzelemhez segíteni.

Ismerve a múltból, más ügyek kapcsán az oroszok viselkedését, azt feltételezzük, hogy szívesen okoznának zűrzavart a választás napján. Ezért biztosak akarunk lenni abban, hogy a lehető szűkebb lehetőséget kapják erre - fogalmazott a Belbiztonsági Minisztérium egyik tisztviselője az NBC Newsnak.

Fejre állás nem várható

A választási eredmények eltérítésének azonban nagyon kicsi az esélye. Ez rendkívül nehéz lenne, mivel az USA választási rendszere erősen decentralizált. A szavazáshoz használt számítógépeket nem kötik rá az internetre, és az összesítés, a számolás számos ellenőrzési fordulón esik át.