Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Januárban kilencéves mélypontra esett a használt lakások eladása az USA-ban, ami azt jelzi, hogy tovább mélyül a lakáspiaci válság, rányomva bélyegét az idei gazdasági növekedési kilátásokra. A visszaesés 0,4 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy éves szintre kivetítve 4,89 millió lakást adtak el a decemberi 4,91 millió után. A szakértők ennél is nagyobb zuhanásra, 1,8 százalékos visszaesésre, azaz 4,8 millió eladott lakásra számítottak.

Az eladatlan lakások és a lakáselkobzások számának emelkedése tovább csökkenti a lakóingatlanok árát. A vásárolni akarók viszont egyelőre kivárnak, arra számítva, hogy még olcsóbban fognak tudni lakást venni. Az eladatlan lakások állománya január végéig 5,5 százalékkal, 4,2 millióra nőtt, aminek eladásához a jelenlegi értékesítési ütemet alapul véve 10,3 hónapra lenne szükség.

A lakástulajdonosok 10,3 százalékát, közel 8,8 millió lakost jelenleg nagyobb összegű jelzálogadósság terheli, mint amennyit lakása ér - állítja Mark Zandi, a Moody's Economy.com vezető közgazdásza. Ez a lakáselkobzások számának emelkedéséhez vezet, tovább növelve az eladó lakások számát és tovább csökkentve az árakat. Minden lakáselkobzás 1,5 százalékkal viszi lejjebb az adott tömbben lévő lakások árát - állítja Zandi, aki arra számít, hogy az átlagos ár 20 százalékkal csökken a 2006-os rekordokhoz képest.

Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke máris meglehetősen sötéten látja a helyzetet: szerinte már megállt a gazdasági növekedés az USA-ban és a szokásosnál hosszabb ideig fog tartani, amíg ismét megindul. A mostani pénzügyi problémák jó ideje a legsúlyosabbak, így nem lenne meglepő, ha a recesszió mélyebbnek bizonyulna a legutóbbi kettőnél - mondta Abu Dzabiban egy konferencián. Az utolsó két visszaesés nyolc hónapig tartott. Greenspan kezdetben 33, később már 50 százalékos valószínűséget adott a recessziónak, de ezzel nincs egyedül. A Wall Street-i cégek, köztük a Merrill Lynch és a Goldman Sachs 2001 óta az első gazdasági visszaesést prognosztizálják.