BUX
39543

Greenspan: Amerika bajáról is az euró tehet

Az euró összeomlására számít Alan Greenspan, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) volt elnöke kedden egy washingtoni pódiumbeszélgetésen úgy vélte, hogy az amerikai gazdaság nehézségeit is az euró válsága okozza.

MTI-Eco, 2011. augusztus 23. kedd, 17:32

Greenspan szerint az euróövezetet szétfeszíti a bajba jutott tagok megsegítésének kényszere. Az eladósodott tagországokért indított mentőakciók nem lesznek sikeresek, és az euró végül összeomlik - vélekedett a Fed volt elnöke.

Alan Greenspan szerint az Egyesült Államok gazdaságát elsősorban az euróövezeti válság keltette bizonytalanság hátráltatja. Az európai problémák miatt fogják vissza kiadásaikat az amerikai fogyasztók, és Európa miatt tartózkodnak a létszámbővítéstől az amerikai vállalatok - mondta Greenspan, aki szerint nőtt ugyan a recesszió valószínűsége Amerikában, de egyelőre nem kell tartani újabb visszaeséstől.

Az euró válsága azért fontos tényező, mert a világgazdaság rendkívül erősen összefonódott rendszerré alakult, ezt mutatja például, hogy az amerikai export 20 százalékát az euróövezet szívja fel - fejtette ki Greenspan.

A Fed elnöki tisztét 1987-től 2006-ig öt cikluson át betöltő szakember sok tapasztalatot szerzett válságkezelésben. Hivatali ideje alatt ért például hirtelen véget az informatikai részvények szárnyalása. Sokan az úgynevezett dotkomlufi 2000-ben történt kipukkadásához hasonló jelenségtől tartanak az arany esetében is, Greenspan szerint azonban ezúttal nincs piaci buborék, az arany rohamos drágulását az inflációs félelmek gerjesztik.