Gripenek jöhetnek a szomszédba

Az osztrák kormány bejelentette, hogy a jövőben nem Eurofighter vadászbombázókkal látnák el a légterük védelmét. A svéd sajtó már azt is tudni véli, hogy Bécsben Gripenekre cserélnék a jelenlegi flottát.
Szabó Dániel, 2017. július 7. péntek, 18:06
Fotó: Napi.hu

Év eleje óta tart a botrány Ausztriában a tizennégy évvel ezelőtt vásárolt Airbus Eurofighter vadászbombázók miatt, a gyártóval ráadásul perre is mennek. A 2003-as beszerzéskor mintegy kétmilliárd euróért vásároltak repülőket, de azok fenntartása drágább volt az ígértnél, miközben egyfunkciós repülőket vásároltak. Az okozott kárt több, mint a vételár felére, 1,1 milliárd euróra becsülik.

Érthető, hogy az osztrák védelmi minisztérium pénteken bejelentette: nem terveznek tovább az Eurofighterekkel, ha azok elérik az életciklusuk végét, akkor más repülőtípusra váltanak.

"Takarékosabb és költséghatékonyabb megoldást keresünk"- mondta Hans Peter Doskoulis tárcavezető. A jelenlegi gépek fenntartása 5 milliárd euróba kerülne. Új repülőket venni viszont mindössze 3 milliárdot jelentene.

A csere befutója pedig épp az a Saab JAS 39 Gripen típus lehet, amelyet tizennégy éve vesztesnek hoztak ki az Airbus gépeivel szemben. Holott a vadászbombázók között a fenntartása kifejezetten olcsó. A DI.se értesülései szerint 18 darabot rendelhetnek meg, közülük három darab lenne kétüléses.

A hír megjelenése után a svéd repülőgépgyártó cég részvényei csaknem 1,4 százalékkal emelkedtek. Pénteken záráskor 423,4 koronáért jegyezték őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.07 20:38

@kakambuki: az Eurofighter vadászgép kb. pont olyan, mint az egész Európai Unió Projekt: halvaszületett...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2017.07.07 20:34

Ásztá! Hogy mennyien utánozzák már a fásisztánácistarásszistá magyárokat vagyis minket!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html